A védőnői munka minden területén komoly változtatásokra volt szükség a járvány első és második hullámának berobbanásakor, ami nagyon váratlanul érte a szakembereket és a gondozottakat egyaránt. Komoly kihívást jelentett, hogy a védőnők és a családok sok esetben nem találkozhatnak egymással, hiszen a védőnői gondozás, legyen az területi, iskolai vagy kórházi színtéren, az egymás között kialakult bizalmi kapcsolatnak köszönhetően működik, ami online nem valósítható meg úgy, mint élőben.

A kórházakban bevezetett intézménylátogatási tilalom sajnos több helyen a szülészet-nőgyógyászati osztályokra is kiterjedhet, ami esetlegesen azt is jelentheti, hogy azok a gondozottak, akik pl. apás szülésre készültek a várandósság alatt, lehet, hogy az utolsó pillanatban kell, hogy erről lemondjanak. Előfordulhat az is, hogy nem csak a szülés közben, de az ún. aranyóra alatt és a szülést követő napokban sem lehet az édesapa a frissen szült párja és az újszülött gyermeke mellett, habár ezt nagyon igyekeznek az intézmények biztosítani. Emellett a kórházban dolgozó védőnők munkája is módosult, mindenhova csak maszkban mehetnek, ami elfedi a biztató mosolyokat, sokszor megnehezíti a kommunikációt, gyakorlatilag egy falat képezve a gondozott és a szakember közé, ami egy ilyen belsőséges viszony esetén különösen nagy probléma.

forrás: pixabay

A területen dolgozó védőnők munkájának szerves része a tanácsadás és a családlátogatás, melyek ebben a rendkívüli helyzetben sajnos nagyon felborultak. Eleve problémát jelent az, hogy nincs teljesen egységes működés, a vezető védőnők és a járási hivatalok rendelkezései alapján szervezik meg a szakemberek a szolgáltatásokat, ami azt jelenti, hogy a területi adottságoktól és a felsőbb vezetés álláspontjától függően eltérő ellátást kapnak a várandósok és a családok. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy valaki kevésbé értékes gondozásban részesül, „csupán” annyit jelent a gyakorlatban, hogy vannak védőnők, akik tartanak személyes tanácsadást bizonyos korlátozásokkal, vannak akik pedig csak online formában tehetik meg mindezt. A családlátogatások tekintetében is ez látható, van ahol egyáltalán nincs családlátogatás, van ahol csak a legsürgősebb esetekben mennek ki a családokhoz, de előfordulhat, hogy csak az újszülött látogatásokat engedélyezik.

forrás: Szabó Fanni

Jelenleg az engedélyezett személyes tanácsadásoknak is számos járványügyi feltételnek kell megfelelnie. Természetesen mindenkinek kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata, ez alól a csecsemők, kisdedek és kisgyermekek kivételt képezhetnek. Emellett azonban korlátozva van a tanácsadásra érkezők száma, ugyanis jelenleg csak az édesanya vagy az édesapa lehet bent egyedül a gyermekkel, többen nem tartózkodhatnak a tanácsadóban (holott egyébként családokat gondoznak a védőnők!). A tanácsadók váró helyiségeiben nem lehet több család egyszerre jelen, a gondozottak minden esetben időpontra érkeznek, melyeket a védőnő úgy alakít, hogy a következő családdal biztosan ne találkozzanak. Minden tanácsadás végén az összes használt eszközt fertőtleníteni kell, ennek okán a tanácsadóban kihelyezett játékok egy részét el kellett távolítani, csak a műanyag, fertőtleníthető játékok maradhattak. Mindenkinek kötelezően le kell mérni a tanácsadóba való belépés előtt a testhőjét és kezet kell fertőtleníteniük.

A tanácsadások száma és ideje is jelentősen lecsökkent, a kötelező státuszvizsgálatok mellett csak a legsürgetőbb esetekben jöhetnek be a gondozottak időpontra a tanácsadóba, pedig a védőnői szolgáltatás ennél sokkal többről szól. A védőnők munkája nehezített, hiszen külön foglalkozni kell az időpontokkal, a hőmérőzéssel, a tanácsadások közötti szellőztetéssel, fertőtlenítéssel, valamint a házi-gyermekorvossal való kapcsolata is módosulhat. Jelenleg sok védőnői körzetben üres a védőnői pozíció, ami azt jelenti, hogy egy másik védőnőnek a saját körzetén kívül, még azt a körzetet is helyettesítenie kell. Ez önmagában is probléma, de jelenleg, ha egy ilyen védőnő karanténba kerül, vagy lebetegszik, akkor sem a saját sem pedig a helyettes körzetét nem tudja ellátni. Vannak vezetőségek, akik engedélyezik az online munkavégzést otthonról, de van, ahol nem, illetve több idősebb korú védőnő is dolgozik, akik nem annyira jártasak a technika világában. A szakembereknek és a gondozottaknak is hiányzik a normál emberi kontaktus, a kézfogás, a mosolyok, és a gyerekek is félve lépnek be egy fertőtlenítő szagban úszó helyiségbe, ahol egy maszkos személy fogadja őket, akihez hiába jár esetleg évek óta, lehet, hogy fel sem ismeri, ez pedig megnehezítheti a gyermekek vizsgálatát, mert bizonytalanok, bezárkóznak és nem együttműködőek.

Az iskolai védőnők munkája pedig gyakorlatilag az intézménylátogatási tilalmak bevezetésévél tavasszal ellehetetlenedett, így az oltások és a státusvizsgálatok csúsztak, ez az elmaradás akár több hét vagy hónap is lehetett, nem beszélve az egészségfejlesztő órákról, programokról. Jelenleg ugyan nincs intézménylátogatási tilalom az általános iskolákban, de csökkentett óraszámmal működnek sok helyen, az alsóbb évfolyamok tanulói pedig ebéd után hazamennek, ami nagyban szűkíti a lehetőségeket. Ugyanakkor a középiskolai diákokat az iskolai védőnő nem látja, nem találkozik velük, nem tudnak hozzá fordulni olyan könnyedén, mint eddig, valamint a legtöbb helyen az online oktatásban igyekeznek a kötelező, érettségi tárgyakat megtartani, így nem marad idő a védőnők által szervezett edukációs előadásokra, programokra.

A védőnők ezek mellett számos karitatív és más közösségi programokban is részt vesznek, amelyek a jelenlegi helyzetben sajnos nem valósíthatók meg. Elmaradnak az egészségfejlesztő napok, programok, a különböző csecsemőgondozási, vagy egyéb diákversenyekre való felkészítések, de még az időseknek szervezett adventi, karácsonyi programok is, amelyekben szintén gyakran vesznek részt a szakemberek. Hiányoznak a lakossági szervezésű események, edukációk, lecsökkentek vagy teljesen megszűntek bizonytalan ideig a várandós jóga és torna foglalkozások, baba-mama klubok, szülésre-, szülőségre való felkészítések, ringató foglalkozások, amelyek nagyon hiányoznak a gondozottak és a szakemberek számára egyaránt.

forrás: pixabay

Mindenki nagyon várja, hogy a dolgok visszaálljanak a rendes kerékvágásba, mert a jelenlegi helyzet nagyon megnehezíti a kapcsolattartást, a kikapcsolódást, a személyes kommunikációt és ismerkedést. Sok édesanya panaszkodik, hogy a baba-mama klubok jelentették számukra a kimozdulási lehetőséget az otthoni mókuskerékből, ami jelenleg egyáltalán nem kivitelezhető. Emellett a gyerekeknek is nagyon hiányoznak a barátokkal együtt töltött idő, a programok, idén elmaradtak az óvodakarácsonyok is, nem találkozhattak a Mikulással, csak esetleg az udvaron több méter távolságból. Számukra ezek nagy kiesést és problémát jelentenek, hiszen a gyermekek – számunkra aprónak tűnő – problémái saját maguk számára semmivel sem kisebb problémák, mint nekünk a sajátjaink.

Meglepő ugyan, de még ennek a problémákkal fokozottan terhes időszaknak is vannak a védőnők számára pozitív mozzanatai, ugyanis több védőnő szerint is szükségessé váltak olyan intézkedések vagy módszerek, amelyeket szívesen alkalmaznak a járványhelyzet után is. Sokszor ugyanis a státuszvizsgálatok elvégzése komoly kihívást jelent, hiszen ezek nem csupán egy egyszerű tanácsadást takarnak, hanem egy hosszabb és összetettebb folyamatról van szó, azonban a jelenlegi helyzetben a technika bevonásával megkönnyítették ezeknek a státuszoknak a felvételét. Ugyanis az édesanyák több videó és képanyagot küldenek a védőnőknek, amelyeket ehhez fel tudnak használni, illetve ezek olyan dokumentációt jelenthetnek, amik bármikor visszanézhetőek, lementhetőek. Emellett több szakember is azt mondta, hogy a korlátozások bevezetése óta a családokkal szorosabb lett a kapcsolatuk, hiszen a gondozottak számára nagy megnyugvást jelenthet ebben a mindenki számára kétségekkel és bizonytalansággal teli időszakban, hogy van egy lakóhelyükön működő egészségügyi szakember, akivel közvetlen, napi szintű kapcsolatban vannak.

Szabó Fanni, védőnő hallgató