A Szurikáta Alapítvány munkájába 2019 őszén volt szerencsém becsatlakozni, és megismerni ennek a nagyon hasznos és egyedülálló szervezetnek a munkáját. Az én elsődleges feladatom, mint dietetikus hallgatónak, a Szurikáta Foglalkozások megtartása, azoknak segítése volt. Ezek a foglalkozások a Szurikáta Alapítvány tevékenységének egyik fő pillére, melynek keretein belül iskolákban, óvodákban vagy esetleg bölcsődékben tartunk olyan érzékenyítő foglalkozásokat, mellyel az 1-es típusú diabeteses gyermekek integrációját segítjük elő. A foglalkozások célja, hogy a diabeteses gyermek csoporttársai megismerjék magát az 1-es típusú diabetest, a kezelésének alapelveit és a táplálkozás központi szerepét. A foglalkozások alkalmából igyekszünk az érintett gyermeket a lehető legjobban bevonni, hogy akár saját maga meséljen ezekről a dolgokról, ezzel is segítve az integráció és elfogadás folyamatát. A foglalkozások egyik legfontosabb kellékei a Szurikáta plüssfigurák, akik szintén 1-es típusú diabetesesek. Náluk is megtalálhatóak az elengedhetetlen eszközök, mint a pen, a hypoglicaemia kezelésére szolgáló kistáska, vagy éppen az inzulinpumpa.

Természetesen a foglalkozások végén sosem maradhat el a játék, melyek mindig az adott korosztályhoz igazodnak és nem csak a szórakozást, hanem az elsajátított ismeretek rögzítését is szolgálja. Számomra az egyik legfontosabb mondat, ami ezeken a foglalkozásokon elhangzik, hogy a diabetest ne nevezzük cukorbetegségnek, ezzel is hangsúlyozva, hogy megfelelő odafigyelés mellett az 1-es típusú diabeteses gyermek is teljes életet élhet.

Az alapítvány munkája természetesen ennél sokkal összetettebb, nehéz is lenne pár mondatban összefoglalni.  Már a diagnosztizálás pillanatában ott vannak a családok és a gyermekek mellett, hogy támogassák őket és segítséget nyújtsanak a megváltozott élethelyzetben, praktikus tanácsokkal lássák el őket. Ezen felül annak érdekében, hogy a gyermekek az oktatási, nevelési intézményekben is a lehető legjobb kezekben legyenek, képzéseket szerveznek óvoda-, és iskolapedagógusoknak, hogy a lehető legfelkészültebben tudják fogadni a diabeteses gyermeket. Számos egyéb közösségteremtő programot szerveznek, ezzel is támogatást nyújtva az összes érintett gyermeknek és családjuknak. Örülök, hogy én is hozzájárulhatok az alapítvány munkájához, és úgy érzem a lehető legjobb döntést hoztam, amikor 2019 őszén jelentkeztem foglalkozásvezetőnek.

Budai Bettina, dietetikus hallgató