Ezeket a tippeket saját kútfőből merítettem. Nekem beváltak az évek során, de hosszú folyamat volt, mire rájöttem mi a nekem megfelelő. Kavics tippek a vizsga időszak túléléséhez. 😉 

 

1. DOPPING: Kávé/energia ital helyett igyál zöld és fekete teát. Sokkal frissítőbb és kimutatták, hogy a teában lévő koffein sokkal eredményesebb, mint a kávéban van.

 

2. ALVÁS:
– Biztos sokszor tapasztalod majd, hogy 5 perc után koppan a fejed az íróasztalon. Semmi gond van megoldás. Hiába gondolod, hogy az alvás sok időt vesz el és nincs rá időd. De igen is kell!! Egy tanulós napon aludj 3 x 20 percet, de ne haladd meg a fél órát. Meglátod majd csodákat művel. Ezzel garantáltan végig tudod tolni a vizsga időszakot és friss lesz a tested és elméd.
– Sosem voltam híve az éjszakába nyúló tanulásnak, mert ezalatt az idő alatt kellene az agyat és testet regenerálni. Legkésőbb 23:00 v 00:00 kor feküdj le aludni, ha tudsz felkelhetsz korán tanulni.
– Sokan mondják, hogy „este fog az agyuk”. Ezt neked kell kitapasztalni, van, aki például reggel 8 és este 7 között a legfogékonyabb a tanulásra.

 

3. HATÁRIDŐK:
– Készíts egy papír alapú vagy excel táblát a tárgyaid nevével, ez legyen a függőleges sorban. A vízszintes sorba írd be hogy ZH időpontok, vizsga időpontok, nehézség, tanárok neve. Ezzel át fogod látni, hogy mi az, ami a legközelebb lesz és mire kell a legtöbbet tanulnod.

– Ha van papír alapú naptárad írd be a vizsga időpontjaidat pirossal. A mai naptól számítva nézd meg hány napod van tanulni a vizsgára. Visszaszámolva írd be ceruzával a naptár jobb alsó sarkába hogy hány nap van hátra. Ebből látni fogod, mennyi időd van még tanulni.

 

4. IDŐBEOSZTÁS:

– Ha olyan vizsgád van, amiken tételek lesznek pl. Anatómia. számold össze hány db tétel van. Minden napra ossz be kb. 3-4-et (ennél több szerintem lehetetlen) amiből 2 könnyű és 2 nehéz. Érdemes úgy tanulni vagy kidolgozni, hogy egy nehéz, egy könnyű tétel felváltva.

– Használj Google Drive-ot.

–  Telefonon lehet beállítani visszaszámlálót, az is tud segíteni.

 

5. ISMÉTLÉS, FOLYAMATOS TANULÁS:

-A tudás atyja tartja a mondás. Ha valamit hosszú időre el akarsz raktározni, szakíts időt az ismétlésre. Ez lehet akár 2-3 nap is.

– ha beugrik például, hogy„manubrium sterni”, de nem tudsz hozzá mit társítani, gyorsan nézz bele a tételedbe vagy google-z rá garantáltan könnyebben meg fog ragadni. 😉 

 

6. SZELEKTÁLÁS:

– A töltelék tárgyakat, soha ne helyezd az anatómia, élettan- kórtan, biosz, latin elé.

– Töltelék tárgyakra elég 2-3 nap, csak éld túl és legyen meg a 2-es.

 

7. SEGÉDLET:

– Sote drive-on vannak fenn régi tesztek, ezeket érdemes nézegetni és kitölteni, volt hogy én így tudtam megcsinálni vizsgát, hogy onnan tanultam be a kérdéseket és ez alapján néztem át az anyagot.

– Bátran fordulj idősebbekhez tananyag és tapasztalat iránt.

– Mindig győződj meg arról, hogy a megkapott tételek rendben vannak-e és nem-e hiányosak.

– Lábjegyzetek a könyvben, csak szavakat emelj ki szövegkiemelővel- ebből tudsz asszociálni.

– Ha írás után tudsz tanulni: írd újra a jegyzeted vagy egészítsd ki, jegyzetelj a könyvből.

– Ha vizuális típus vagy: rajzolj sokat, nézz videókat, képeket, használj színeket.

 

 8. SPORT:

– Fontos a mozgás, az ép elme, ép lélek megőrzéséhez.

Mozogj minden nap! 10-15 percet sétálj, bicózz, állj fel az asztaltól, sétáltass kutyát vagy menj el futni.

– Soha ne legyen az a kifogás, hogy tanulni kell!! Nincs tanulás sport nélkül!! Kell, hogy valami olyanra koncentrálj, ami 100%-osan kikapcsol.

Minden egyetemistának jó tanulást és sok sikert kívánunk a vizsgákhoz! 😀 

Somoskői Gitta, szülésznő hallgató