Egészen más úgy csapatépiteni, ha a reggeleinket is együtt, félkómásan kezdjük.

Igazi osztálykirándulási hangulatban telt az augusztusi háromnapos tréning-táborunk a pilisi Sipitó Pihenőparkban, ahol reggeltől estig együtt voltunk, rengeteget játszottunk, nevettünk, és legfőképp tanultunk arról, hogy hogyan lehetünk hatékony mentorok és előadók.

fotó: Kaptás Erika

Az első nap, miután közösen a szállásra utaztunk, egy gyors ebéd után máris belekezdtünk az első tréningünkbe Kraszkó Zita műsorvezető-színésznő-trénerrel, aki nagyon a mi „nyelvünkön”, rengeteg lelkesedéssel és energiával tanított meg minket például helyesen szavakat formálni, hangsúlyozni, levegőt venni. Biztos vagyok abban, hogy a jövőbeni előadásaimon ezek nagyon jól fognak még jönni. Belementünk jópár szituációs játékba is, ami szerintem azért egy nagyon hasznos fejlesztő eszköz, mert tét nélkül, szakember felügyeletével vihetünk végig a való életből vett jeleneteket, a tréner visszajelzése alapján pedig amikor a szituációhoz hasonló helyzetbe kerülünk „élesben”, akkor azt sokkal könnyebben fogjuk kezelni.

Vacsora és rövid pihenés után következett az éjszakai túránk egy helyi erdész vezetésével, ami alatt nem használhattunk semmilyen világítást, muszáj volt magunkat az érzékszerveinkre és a 13 másik mentor visszajelzéseire bízni (ez rengeteg nevetéshez, és volt, hogy közös kézenfogott remegéshez vezetett). A túravezetőnktől közben érdekes tényeket tudtunk meg az erdő élővilágáról.

A második napon egy egésznapos tréning következett Fekete-Szabó Anikó drámapedagógus-középiskolai tanár-tréner vezetésével, akit sokan már izgatottan vártunk vissza egy korábban jól sikerült közös tréning után. Ezen a napon leginkább arról tanultunk interaktív feladatok során, hogy az aktuálisan középiskolás korosztállyal, a Z generációval hogyan lehet leghatékonyabban kommunikálni. Bár ez délelőttől estig eltartott, a közbeiktatott csapatjátékokkal sokkal gyorsabban telt az idő, mint gondoltuk.

Este megérkezett egy hajnalig tartó vihar, de mi bezárkózás helyett kiültünk egy fedett teraszra, és társasoztunk és az előző napok hősége után élveztük a lehűlést.

fotó: Kaptás Erika

A zárónapon már nem tréning, hanem egy összefoglaló beszélgetés volt, itt sok szó esett következő tanévre betervezett programokról (izgalmas programok várnak a hallgatókra ? ), a program folyamatos fejlődéséről és újításairól.

Én szuperül éreztem magam végig, régóta vártam erre a tréning-táborra és nagyon jó döntés volt részt venni rajta, rengeteget tanultam. Igazán azt érzem, hogy csapatként is közelebb hozott minket egymáshoz ez a pár nap, ami minden szervezet működéséhez elengedhetetlen.

Pap-Kovács Dóra, dietetikus hallgató