Most vettek fel az egyetemre? Nem tudsz eligazodni a sok friss információ tömkelegében? Mindenki jobban tudja nálad, hogyan éld túl a kezdeti nehézségeket? No para. Itt van néhány hasznos tipp, amit érdemes kipróbálni, ha gólyaként most kezded az egyetemi éveket.

 

A tájékozódásban és időbeosztásban jól jöhet egy kinyomtatott vagy telefonra lementett órarend, amihez célszerű előkeresni az egyetem honlapján található teremkódokat. De ha még így sem sikerül megtalálni a keresett termet, egy arra kószáló felsőbb éves biztosan kisegít. Bár ez sem garantálja, hogy később nem fogsz eltévedni az egyetem útvesztői között, ugyanis az épület tartogat elég eldugott zeg-zugot ahhoz, hogy megnehezítse a problémásan tájékozódó hallgatók mindennapjait.

 

Tárgyfelvételkor elsőévesként nem célszerű betárazni a szabadon választható tárgyakból. Lesz még bőven elég időd arra, hogy teljesítsd a belőlük előírt kötelező kredit mennyiséget. A kötelező tárgyak nehézségei és az új követelményrendszerbe belerázódás sok energiát fognak igényelni, ne vállald már az elején túl magad.

 

Annyi új impulzus éri az embert az első félévben- főleg, ha az egyetem miatt kellett még kollégiumba vagy albérletbe is költözni – hogy a bulik, új barátok és a tanulás között nehéz megtalálni az egyensúlyt. Érdemes időbeosztást készíteni, hogy mindenre jusson idő és semmivel se csússz meg ahogy közeledik a vizsgaidőszak. 

 

Általában az elsősök órarendjei szoktak a leginkább tele lenni, és egy hosszú fárasztó napon nagyon nehéz megoldani, hogy egy normál ebéd is beleférjen a nagy hajtás közepette. Ha előbb- utóbb eleged lesz abból, hogy 10 perc alatt rohamtempóban betolsz egy szendvicset, vagy egy sarki gyrost, akkor érdemes átgondolni a lehetőségeket. Az Egészségtudományi Kar alagsorában vannak mikrók, így ha otthonról hozol magaddal vagy a suliba menet veszel valahol ebédet, akkor azt nyugodtan meg tudod melegíteni. Sőt nyomokban fellelhetőek ebben a helységben még műanyag evőeszközök is, így ha a nagy reggeli rohanásban erre nem gondoltál, emiatt sem kell aggódnod. 😉 Viszont, ha van egy kis szabadidőd és szívesen beülnél a csoporttársakkal közösen a suli környékén egy kiadós ebédre, akkor szeretettel ajánlom a figyelmedbe egy korábbi cikkünket a Semmelweis körül található hallgatóbarát kajahelyekről .  

 

Tudom, hogy nagyon csábító tud lenni, hogy ellógjunk egy-egy élettan vagy anatómia előadást, de sok esetben az órán elhangzottak a leghangsúlyosabbak. Ezért mindenképpen érdemes tájékozódni az első hetekben felsőbb évesektől vagy a Kavics mentoroktól, nehogy a vizsgán kelljen szembesülni néhány váratlan kérdéssel.

 

Ha nehezen nyitsz mások felé, keresed a helyed és szeretnél egy biztos pontot, egy támaszt az egyetemi éveid alatt, akkor a Kavics Mentorprogram az, amit keresel.

Ha kapcsolatépítés, akkor Kavics!

Itt csak néhány információt szedtem össze, ami bármelyik gólyának jól jöhet. Nem kell aggódni, előfordult már a történelem során, hogy mások is elvégezték az általad választott szakot, a kezdeti nehézségeken való túljutás után gyorsan bele lehet ebbe rázódni. 😉 

Berecz Réka, dietetikus hallgató

 

Ha bármilyen kérdésed adódna menet közben, nyugodtan keress minket a 

kavics@se-etk.hu e-mail címen vagy a Facebook oldalunkon.