Movember (szóösszerántás az angol „moustache” –  magyarul „bajusz” és a „november” szóból) minden év novemberében megtartott kapmány, melynek résztvevői a férfiak egészségügyi problémáira és azok megelőzhetőségére hívják fel a figyelmet.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a férfiak ritkábban járnak orvoshoz és prevenciós programokra, ezért rendkívül fontos, hogy az elérhető szűrésekről, a megelőzés módjairól minél szélsebb körben tájékoztassuk férfi munkatársainkat, hallgatóinkat. 

A prevenció egészségmegőrzésben betöltött jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért a Családbarát Egyetem Program szolgáltatásai között számos szűrővizsgálat kapott helyet. Férfi polgáraink figyelmébe novemberben a prosztataszűrést ajánljuk, de ide kattintva megtekinthetik a teljes szűrővizsgálati palettát.  

Hazánkban a férfiak daganat miatti halálozásában a negyedik leggyakoribb ok a prosztatarák. Veszélyfaktor, hogy a daganat kialakulása során évek telhetnek el, amíg panaszokat, tüneteket (pl. vizelési nehézségek, éjszakai vizelés, véres vizelet) okoz. Az idejében felismert prosztatarák 90%-ban gyógyítható, míg később már csak a panaszokat lehet enyhíteni.  A leggyakrabban érintett korosztály az 50-70 év közöttiek, de egyre többször találkozunk fiatal, akár 40-45 éves korú férfiakkal is. Épp ezért a prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi szűrése az alábbi két módon:

  1. PSA (prosztata-specifikus antigén) vizsgálat, amely egy egyszerű vérvétellel jár;
  2. Rektális digitális vizsgálat, amely nem más, mint a prosztata végbélen át történő egyszerű, rövid és fájdalmatlan vizsgálata.

Bejelentkezés: szurovizsgalatok.seszi@semmelweis.hu

A betegségmegelőzés hatákonyságának növelése érdekében az egyetem munkavállalói és hallgatói számára szeptembertől prevenciós szakrendelésre jelentkezhetnek be, ahol megelőző orvostan és népegészségtan szakorvosok és szakorvosjelöltek nyújtanak tanácsadást az érdeklődőknek.

A rendelőbe azon munkatársakat várják, akik szeretnének változtatni életmódjukon, azonban úgy érzik, hogy ebben támogatásra van szükségük. A rendelő szakemberei szívesen segítenek az alább felsorolt témák bármelyikében:

  • Dohányzás
  • Egészségtelen táplálkozás
  • Mozgáshiány
  • Alkoholfogyasztás
  • Stressz
  • Alvás
  • Lelki egészség
  • Oltásokkal kapcsolatos tanácsadás
  • Daganatszűrésen való részvétel

Bejelentkezés: csaladbarat@semmelweis.hu 

A pszichés egészség megőrzése ugyanannyira fontos, mint a test betegségeinek megelőzése. Ennek érdekében a Családbarát Egyetem Program keretében Dolgozói Tanácsadó Szolgálatot indítottunk a Magatartástudományi Intézet szakmai vezetésével. 

A tanácsadó elsősorban életvezetési nehézségekben, stresszel, kiégéssel kapcsolatos kérdésekben nyújt segítséget. Az egyéni konzultációt minden munkatárs számára ajánljuk, de a Movember keretében elsősorban a férfi munkatársaink figyelmét kívánjuk felhívni erre a szolgáltatásra, hiszen köztudott, hogy a férfiak sokkal kevésbé kérnek segítséget, ha lelki gondokkal küzdenek, a Covid pedig csak felerősítette ezt a tendenciát.

Bejelentkezés