Heti rendszerességgel jelentkezhetnek gyógymasszázsra a Pető András Kar munkatársai a Villányi úti intézményben. A Családbarát Egyetem Központ által biztosított ingyenes szolgáltatás segít a konduktoroknak a speciális fizikai terhelésből fakadó egészségügyi problémák kezelésében. A pilot program tavaly októberben indult, és hamarosan a Kútvölgyi úti épületben folytatódik.

„A mozgássérült gyermekekkel való napi szintű oktató-nevelő munka erősen igénybe veszi a gerinc, a hát, a derék, a karok, lábak és térdek ellenállóképességét. Egy-egy gyermek, fiatal felnőtt manuális facilitációja, a többfunkciós speciális bútorzat mozgatása, a mozgásprogramok és önellátási tevékenységek során történő konkrét segítségnyújtás sokszor rendellenes testhelyzetek felvételét is megkívánja” – részletezi a konduktorok mindennapjait Dániel Gabriella.

A PAK Egységes Konduktív Módszertani Pedagógiai Intézmény intézményvezető-helyettese hozzáteszi: a Családbarát Egyetem Központ által biztosított masszázs segít a felgyülemlő feszültség csökkentésében, rendkívül jó hatást gyakorol az izmok egészségére, és lazítja a nyak és vállöv területeire jellemző tónusos izomcsoportokat.

Keringésjavító hatásának köszönhetően lelki felfrissülést is hoz a dolgozóknak, akik a visszajelzések alapján így sokkal hatékonyabban viselik a mindennapok megterhelését

– számol be az eredményekről Dániel Gabriella.

A pilot programot tavaly októberben indította a központ a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézettel együttműködve. A húszperces kezelésre heti rendszerességgel jelentkezhetnek a Villányi úton dolgozó munkatársak, az egyre növekvő igényekről pedig az időpontok telítettsége árulkodik.

Slingár Réka, gyógytornász, a pilot program koordinátora kiemelte, a masszázsszékben végzett rövid kezelés egyidejűleg képes a túlzottan igénybe vett testrészeknek felfrissülést, az inaktív rossz keringésű testrészeknek pedig vérbőséget okozni.

„Az egyoldalú terhelések hatására az izmok túlfeszülhetnek, csökkenhet a környező kötőszövet víztartalma, rugalmassága, így nehezítettebbé válhat a mozgás. Masszázs hatására a feszes izomzat lazulni kezd, így nő a mozgástartományunk, a nyomás alá helyezett erek és idegek felszabadulnak, javul a vér- és nyirokkeringés” – folytatja a gógytornász.

A pilot program sikerére való tekintettel a PAK Villányi úti intézményében 2023-ban is biztosítják a szolgáltatást, a tervek szerint pedig tavasztól a Kútvölgyi úton dolgozók számára is elérhetővé válik a munkahelyi masszázs.

Kép forrása: Freepik.com