Bemutatták a Magyar lelkiállapot 2021: Család – Egészség – Közösség című tanulmánykötetet a 2022-ben zajló Kopp Mária emlékév záróakkordjaként szervezett konferencián, ahol a Magatartástudományi Intézet szakértői számos, a lelki egészséget szakpolitikai szinten is elősegítő intézkedési javaslatot tettek.

Számos, a tudomány és a szakpolitika által is hasznosítható információval gazdagította a közvéleményt a hatodik alkalommal elvégzett Hungarostudy felmérés, és az eredményeképp a Kopp Mária születésének 80., halálának 10. évfordulójára időzített emlékév záróeseményeként rendezett konferencián bemutatott, Magyar lelkiállapot 2021: Család – Egészség – Közösség című tanulmánykötet. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért által szervezett rendezvényen a mintegy 7 ezer ember megkérdezésével elvégzett felmérés eredményei kapcsán a kötet szerzői, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai is több, a lelki egészség javítását támogató javaslatot tettek.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a konferencián elmondta, hogy szerinte a család jelenti életünk gyökerét, és szerető, biztos közeget nyújt akkor is, amikor a legsebezhetőbbek vagyunk. Ezen túlmenően a család a közösség legkisebb összetartó kapcsa is, és így társadalmunk legkisebb egysége, melyet a nemzet gyarapodásához védenünk, támogatnunk kell.

Hozzátette: Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egykori vezetőjének hatása évekkel a halálát követően is érezhető az egész mai magyar család- és társadalompolitikában, a legfőbb üzenete pedig az, hogy Magyarországon minden kívánt és tervezett gyermek jöjjön világra – mondta Merkely Béla. Ez az üzenet inspirálta az egyetem jubileumi 250. évében útnak indított családbarát programot is, amellyel 2022 végén csatlakozott a Három királyfi, három királylány mozgalom családbarát egyetemek kezdeményezéséhez is – emelte ki a rektor.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis EgyetemA

A konferenciáról bővebben az egyetemi hírportálon olvashat.