Információk

Haladó légútbiztosítási tanfolyam speciálisan konzervált cadaverek segítségével 

Kódszám: SE-TK/2019.II/ 00012
Szemeszter: 2019. II. félév
Jelleg: Szabadon választható

Főcím: Nehéz légút-újratöltve. Elméleti és gyakorlati képzés speciálisan konzervált tetemek segítségével.

Szervező: Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Légútbizt. Szekció
Szakmai kapcsolattartó: Dr. Szűcs Zoltán Pál, zoltanszucsmd@gmail.com, +36302010923
Jelenkezéssel kapcsolatban: Gadanecz Beatrix, gadanecz.beatrix@med.semmelweis-univ.hu, +3614591500/53646
Partnerek: MAITT-Légútbiztosítási Szekció, SE-Anatómiai,Szövet és Fejlődéstani Intézet
Célcsoport/szakképesítés: 1. aneszteziológia-intenzív terápia | 2. honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem orvostan | 3. oxyológia és sürgősségi orvostan
Egyetem: Semmelweis Egyetem, Szak- és Továbbképzési Igazgatóság

Akkr. pont: 14

Kezdete: 2019.09.06. 08:30
Vége: 2019.09.06. 17:30
Helyszíne: Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézet, tetőtéri boncterem, Cím: 1094, Budapest, Tűzoltó u. 58.

Tanfolyami órák: 7

Vizsga: igen

Tanfolyam díja: 30.000 Ft

Résztvevők száma: 20 fő

Jelentkezési időszak: 2019.05.01.-2019.07.31.
(20 fő jelentkezése után 10 fős várólistát alakítunk ki, mely jelentkezők visszamondás esetén értesítést kapnak a felszabadult hely betöltésének lehetőségéről)

Részvételi díj befizetésének határideje: 2019.08.15. (befizetett részvételi díjat nem áll módunkban visszatéríteni)

Jelentkezés: itt (OFTEX-portálon keresztül nem lehetséges)

Előadások jegyzéke (2019.09.06. péntek)

 1. 07:50 Regisztráció
 2. 08:20 Megnyitó
 1. 08:30 Nehéz légút: definíciók, felmérés, besorolás – Szedlák Balázs
 2. 09:00 Stratégia: tervek, optimalizálás, pre/peroxigenáció – Szűcs Zoltán Pál
 3. 09:30 A várhatóan nehéz légút menedzselése – RugonfalviKiss Szabolcs
 4. 10:00 Konzultáció
 1. 10:20 Szünet
 1. 10:40 A váratlan nehéz légút menedzselése (DAS A-D) László István
 2. 11:10 Kritikus és súlyos állapotú betegek légútbiztosítása – Göbl Gergely
 3. 11:40 Konzultáció
 1. 12:00 Ebédszünet

Gyakorlati Program

 1. 13:00 WS1: Direkt és indirekt (VL) laringoszkópia – Szedlák Balázs
 2. 13:45 WS2: Fiberoszkópos intubálás, segédeszközökkel (transztrachealis érzéstelenítés) RugonfalviKiss Szabolcs
 3. 14:30 WS3: Fiberoszkópos intubálás, SZGE-n keresztül – László István
 1. 15:15 Szünet
 1. 15:30 WS4: Invazív, nem sebészi légút: jet vezérelt lélegeztetés – – 
 2. 16:05 WS5: Invazív légút: sebészi módszerek Szűcs Zoltán Pál
 3. 16:40 Konzultáció
 1. 16:50 Vizsga
 2. 17:20 Összegzés, zárszó

Szervezők

Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság – Légútbiztosítási Szekció:

Dr. Szűcs Zoltán Pál, aneszteziológus főorvos

Semmelweis Egyetem – Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézet:

Dr. Baksa Gábor, tudományos segédmunkatárs
Dr. Nemeskéri Ágnes, egyetemi docens
Dr. Ruttkay Tamás, egyetemi adjunktus
Dr. Szuák András, egyetemi tanársegéd

Előadók, instruktorok

Dr. Szűcs Zoltán Pál, főorvos, Budapest, Péterfy Kh-Ri – Orsz. Traumat. Int.
Dr. Göbl Gergely, Budapest, AITK, szakorvos
Dr. Szedlák Balázs, Budapest, I. Sebészeti Klinika, osztályvezető főorvos
Dr. Rugonfalvi-Kiss Szabolcs, Budapest, MH-EK, főorvos, PhD
Dr. László István, Debrecen, DE-KK, ITO részlegvezető szakorvos
Dr. Horváth László, Budapest, MH-EK, KAITO, Adjunktus

Nehéz légút

“Mortui vivos docent A halottak tanítják az élőket”
“Si vis pacem, para bellum – Ha békét akarsz, készülj a háborúra”

Nehéz légút

A világszerte egyre növekvő számban végzett műtéti beavatkozások elengedhetetlen része az aneszteziológiai tevékenység, melynek integráns része a légútbiztosítás folyamata. A jelentős fejlődés ellenére, napjainkban még mindig relatív széles a szigorú elvárások és a lehetőségek, realitások közt húzódó biztonsági rés mértéke. A nehéz légúti esetek korrekt menedzselése gyakran igen komplex feladat, komoly elméleti és gyakorlati felkészültséget igényel. A légutak biztosítása, átjárhatóságának fenntartása néhány szakterület (aneszteziológia, intenzív terápia, sürgősségi és prehospitális ellátás) mindennapos és gyakran leginkább kihívást jelentő feladata. A légútbiztosítás helytelen menedzselése még mindig az egyik meghatározó alakítója a kedvezőtlen morbiditási és mortalitási mutatóknak.

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Társaság Légútbiztosítási Szekciója megalakulása óta elkötelezett támogatója a minőségi betegellátás elvének, tevékenységével igyekszik hozzájárulni hazánkban is a betegbiztonság megteremtéséhez. Céljaink elérésében kiváló partnerre találtunk a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézetében. Kutatási együttműködésünk 2015-ben indult.  A közös munka eredményeként eddig két tudományos cikk jelent meg a legrangosabb aneszteziológiai folyóiratokban. A munkakapcsolat azóta is töretlen. A tanfolyam életre hívásával most szeretnénk a tanulmányok kapcsán levont következtetéseinket gyakorlatba is átültetni. Az általunk sikeresen validált (1) oktatási objektumok (speciálisan fixált cadaverek) a betegek biztonságának veszélyeztetése nélkül alkalmazhatóak, ráadásul a képzés szerves részét adó hagyományos oktató „low fidelity manikin” (mozgó részeket nem tartalmazó, műanyag bábú) által nyújtott felhasználói élményt, hasznosságot messze túlhaladják. A cadaveren szimulált légúti menedzsment a technikai készségek kialakítására, továbbfejlesztésére kíválóan alkalmasnak bizonyult.

A második tanulmány (2) kapcsán már szerveztünk az Intézetben nagyon sikeres ún. referencia tanfolyamokat, melyek során a résztvevők fiberoszkópos intubációkat végeztek a speciális eljárással fixált cadavereken is.

Irodalom

 1. Szűcs Z, László CJ, Baksa G, Varga M, Szuák A, Nemeskéri Á, Tassonyi E. Suitability of a preserved human cadaver model for the simulation of facemask ventilation, direct laryngoscopy and tracheal intubation: a laboratory investigation. Br J Anaesth. 2016;116:41722.
 2. C. J. László, Z. Szűcs, Á. Nemeskéri, G. Baksa, A. Szuák, M. Varga, E. Tassonyi. Human cadavers preserved using Thiel’s method for the teaching of fibreoptically-guided intubation of the trachea: a laboratory investigation. Anaesthesia, 2018;73(1):65-70.

Jelentkezés

Jelentkezés a képzésre

Maximális létszám: 20 fő

Jelentkezési időszak: 2019.05.01.-2019.07.31.
20 fő jelentkezése után 10 fős várólistát alakítunk ki, mely jelentkezők visszamondás esetén értesítést kapnak a felszabadult hely betöltésének lehetőségéről. Amennyiben nem sikerült jelentkeznie, kérjük az alábbi email-címen jelezze szándékát: gadanecz.beatrix@med.semmelweis-univ.hu

Kurzusvezető

Kurzusvezető: Szűcs Zoltán Pál

Szűcs Zoltán Pál 1968 május elsején született, Budapesten. Feleségével, Katalinnal 1 kislányt (Hanna, 2013) nevelnek. Első házasságából született lánya, Nikolett (1992) már orvosként dolgozik.

A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán szerezte meg diplomáját 1994-ben. Műtőssegédként próbálta ki magát először az egészségügyben. 1993-ban mentőtiszt III vizsgát tett, majd néhány évig a mentőszolgálat kötelékében is dolgozott. A diploma megszerzése után az Országos Baleseti Intézet (mai nevén Péterfy Kórház-Rendelőintézet – Országos Traumatológiai Intézet) Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályára került. Szakvizsgát 1999-ben tett. Jelenleg főorvosként dolgozik az intézményben, ahol legutóbbi külföldi munkavállalása előtt az intézet preoperatív sürgősségi részlegét vezette egy ideig. Lassan 25. éve kötődik az intézethez, ahol néha hosszabb, néha pedig rövidebb ideig szüneteltette munkaviszonyát. Meg kellett ismerje a sorkatonák életét, dolgozott közel 1 évet az Országos Kardiológiai Intézet, Csecsemő- és Gyermek Szívsebészeti Részlegén (AITO), 3 hónapig (2007) vendégeskedett európai ösztöndíjjal (ESA, Fellowship program) Liverpoolban (Pain Clinic, Walton Centre for Neurology and Neurosurgery) és ösztöndíjasként látogathatta meg az ESA kongresszusát (2006), Madridban. Néhány éve, 2014-ben a Sundsvall-i Regionális Kórház (Svédország) Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán töltött bő fél évet teljes állású munkatársként.

Szűcs doktor rendelkezik ALS, ATLS provider bizonyítvánnyal, tagja a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak (MAITT), a Magyar Traumatológus Társaságnak (MTT), az Európai Aneszteziológiai Társaságnak (ESA) és az Európai Légútbiztosítási Társaságnak (EAMS).

10 éve került az érdeklődési körébe, a traumatológiai betegek teljes spektrumú ellátásán felül, a légútbiztosítás területe, mely szakmájának egyik legnagyobb kihívása, ezáltal a betegbiztonság, minőségi betegellátás egyik sarokköve.

A MAITT légútbiztosítási szekciójának (2008) szinte kezdetektől (2009) meghatározó munkatársa, 2014-től pedig Elnöke, 2018 novemberétől 2. ciklusát kezdve e pozícióban.  

Fő érdeklődési területe kapcsán instruktor és előadó volt évekig a Magyar Aneszteziológiai Szimulációs Központban (MASZK), majd ennek megszűntével egy ideig a Debreceni Egyetem, ÁOK, Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában.

3 évig hazánkat képviselte, mint Council Member (National Council Representative) az Európai Légútbiztosítási Társaságban, ahol egyben Faculty és Committee Member is.

Tudományos tevékenysége eredményeként 2018-ban felvételt nyert a SE Klinikai Orvostudományok doktori iskolájába.

Szűcs doktor részt vett hazai ajánlás kidolgozásában, országos audit és felmérések lebonyolításában, rendszeres előadó, instruktor kongresszusokon az általa szervezett szakmai programokon és workshopokon.