A Biobank Hálózat

A Semmelweis Egyetem kutatási stratégiai infrastruktúrájának egyik fontos eleme a biológiai minták és a hozzá kapcsolódó adatbázisok gyűjtése, azaz orvosi biobankok működtetése. Az Egyetem egyes szervezeti egységeinek biobankjait Hálózat formájában működteti. A biológiai mintákat klinikai genetikai diagnosztika, farmakogenomikai vizsgálatok, a betegség pathogenezisére vonatkozó morfológiai, genomikai és proteomikai, metabolomikai alapkutatások, biomarker identifikáció, valamint genetikai epidemiológiai vizsgálatok céljából használják fel.

A DNS/RNS/serum, plasma, ideg- izom, bőrbiopsiás mintákat computeres és hagyományos füzetes regisztrálást követően -70C°-on tároljuk sorszámmal/vonalkóddal ellátva, azaz reverzibilisen anonymizálva.

A tárolás rendjét katalógusban rögzítjük. Így biztosítjuk, hogy az anyagok bármikor hozzáférhetők legyenek.

Az ultra-mélyhűtő szekrény riasztó rendszerrel van ellátva, hogy műszaki hiba esetén a biobankért felelős egyének bármikor értesíthetők legyenek. Az Intézet 2 db ultra-mélyhűtővel rendelkezik, így meghibásodás esetén a mintagyűjtemény a biztonsági ultra-mélyhűtőbe áttehető. A mintagyűjteményt tartalmazó ultra-mélyhűtő biztonsági Co2 palackkal rendelkezik. Ez áram kimaradás esetén is biztosítja a folyamatos működést.