Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. június 21.
532438 Összes oltás

Szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció: IVF)

A szervezeten kívüli megtermékenyítés végzése elsősorban mindkét oldali lezárt vagy hiányzó petevezeték, súlyos férfi eredetű meddőség  vagy III-IV. stádiumú endometriózis esetén indokolt, de többszöri eredménytelen inszeminációs kezelés után is mérlegelendő lehet.

Az IVF kezelés megkezdése előtt a terminált együttlétet vagy inszeminációt is megelőző, szokásos részletes meddőségi (hormon, ultrahang, méhüregi/petevezeték átjárhatósági) vizsgálatok mellett, vírus-szerológiai és altató orvosi vizsgálatot is elrendelünk.

Az IVF kezelések lépései:

 

 

Az IVF eredményességéről a világon az alábbi grafikonon tájékozódhatnak. A világtendencia azt mutatja, hogy 100 in vitro fertilizáció (IVF) céljából elindított petefészek stimulációra nagyságrendileg 25 születés jut: 

Az Asszisztált Reprodukciós Oszályon (ARO) végzett IVF kezelések egyes szakaszaira vetíthető terhességi ill. szülési arányok. További eredményeinkről, a Statisztikáink menüpont alatt tájékozódhatnak.

Az “összterhességi arány magában foglalja a “biokémiai” és a “klinikai” terhességi arányt.

Biokémiai terhességről akkor beszélünk ha a beültetett embrió megtapadt, megindult a terhességi hormon termelése, azonban a terhesség annak nagyon korai fázisában fejlődésében megállt még azt megelőzően, hogy a petezsák ultrahang vizsgálattal láthatóvá vált volna.

Klinikai terhességről akkor beszélünk, ha a terhesség ultrahang vizsgálattal is egyértelműen igazolható a petezsák láthatóvá válása révén.