Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) felkérésére az egyetem vezetése véradásra kérte a hallgatókat, aminek nyomán 43 diák ment el vért adni március 13-án az OVSZ budapesti központjába. A hallgatók mellett dr. Merkely Béla rektor és dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes is hozzájárult a vérkészletek feltöltéséhez. A Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett amellett, hogy felhívja a figyelmet a váradás fontosságára, ezért a korábbi médiaszerepléseinek is köszönhetően pénteken 1590 fő, azaz – az OVSZ tájékoztatása alapján – idén az eddigi legmagasabb számú donor ment el vért adni országszerte.

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy járványidőszakban jellemzően csökken a véradási hajlam a lakosság körében. Ezért fontos elérni, hogy a magyarországi vérkészletek az új koronavírus okozta aggodalmak ellenére ne ürüljenek ki, vagyis a betegellátás teljesen zavartalanul működjön, sőt, adott esetben a többletigényeket is képes legyen kiszolgálni. Ennek érdekében – az OVSZ felkérésének eleget téve – a Semmelweis Egyetem vezetésének egy része és több mint 40 hallgató vett részt a pénteki véradáson. A rektor hangsúlyozta, hogy a véradás biztonságos, de aki lázas, köhög, az természetesen nem adhat vért. Dr. Merkely Béla hozzátette: szervezett véradás nem lesz, helyette a rektor arra kéri a hallgatókat, hogy önkéntesen jelenjenek meg az otthonukhoz legközelebb eső, kijelölt véradó helyeken.

A Hallgatói Önkormányzatnak (HÖK) eddig is kifejezett törekvése volt a véradás népszerűsítése – mondta el Hegedüs Tamás HÖK elnök, aki emlékeztetett, hogy házigazdaként a 2019-es EFOTT-ra is meghívták az OVSZ-t. Most, a járványügyi intézkedések részeként elrendelt oktatási szünetben is véradásra buzdítják a hallgatókat.

Az OVSZ a jelenlegi szabályozása értelmében 30 napra kizárja a véradásból azokat, akik 2020. február 5. után külföldön jártak. A véradásra vonatkozó aktuális szabályok az alábbi felhívásra kattintva (PDF) és folyamatosan frissítve az OVSZ honlapján érhetők el. Az aktuális véradások térképes keresővel együtt szintén elérhetőek az OVSZ honlapján, de ezek megtartásáról előzetesen érdemes érdeklődni a vérellátó központoknál. A vérellátó központok országos elérhetőségeiről ide kattintva lehet tájékozódni. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat az akció után levélben mondott köszönetet az egyetem vezetésének és a hallgatóknak aktivitásukért.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Hallgatói Önkormányzat
Videó: Sturbán László, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.