Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából az egyetem csaknem 160 munkatársa, hallgatója részesült elismerésben, melyet a megemlékezés elhalasztása miatt későbbi időpontban vehetnek át a díjazottak. A kitüntetésekhez kapcsolódó jutalmak utalása ettől függetlenül még a héten megtörténik.

A nemzeti ünnep alkalmából, a Semmelweis Egyetem Szenátusának döntése alapján Pro Universitate díjat kapott dr. Ivády Vilmos (Egészségügyi Közszolgálati Kar, Egészségügyi Menedzserképző Központ). Az elismerésben azok részesülhetnek, akik többéves kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem célkitűzéseinek magas szintű megvalósításához. A rektor által adományozott Pro Universitate érdemrenddel ismerték el dr. Darabosné Tim Irma, Demeterné dr. Tekes Kornélia, dr. Vastagh Ildikó, dr. Csizmadia Imre Gyula, dr. Tomcsányi István és dr. Nagy Endre munkáját.

A 2020-as évben a nemzeti ünnep alkalmából 32-en kaptak a „Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója” elismerést a rektori irányítás alá tartozó szervezeti egységeknél, 1 főnek közös rektor-kancellári előterjesztés nyomán ítélték oda a díjat. Rektori dicséretben negyvenen részesültek, egy fő kapott kiváló konduktori kitüntetést. A kancellár irányítása alá tartozó szervezeti egységeknél 17-en nyerték el az Kiváló Dolgozó elismerést, 11-en a Kancellári Dicséretet. Az idei évben alapított, egészségügyi szakdolgozói munkát elismerő Kossuth Zsuzsanna emlékdíjat hárman kaptak. Dékáni dicséretben öt karon 44-en részesültek. A nemzeti ünnep alkalmából docensi, tudományos tanácsadói, kutatóprofesszori kinevezések is történtek. Jó tanuló-jó sportoló díjat nyolc hallgató nyert el.

A Semmelweis Egyetem az új koronavírus megbetegedések okán kialakult járványügyi helyzet miatt döntött az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezés elhalasztásáról. Az ünnepség március 11-én 18 órakor került volna megtartásra a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Dr. Merkely Béla rektor megemlékezésre előkészített ünnepi beszéde ide kattintva teljes terjedelmében olvasható.

Dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója beszéde az alábbi linken érhető el.

A kitüntetésekhez kapcsolódó jutalomösszegek számfejtése és utalása ugyanakkor a hivatalos átadás elhalasztásától függetlenül megtörténik úgy, hogy e hét pénteken (március 13-án) a kitüntetettek megkapják a jutalmat.

Dobozi Pálma, Keresztes Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.