A koronavírus az influenzaszerű megbetegedés, ami ugyanakkor nagyon komoly kihívást jelent az az, hogy nem ismerjük olyan mértékben, mint az influenzát – mondta dr. Merkely Béla rektor, aki az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának adott interjút. Kiemelte, hogy elég nagy betegcsoport szinte tünetmentesen vagy nagyon kevés tünettel esik át ezen a fertőzésen, az olasz adatokat nézve látjuk, hogy a nyolcvan év fölötti lakosság az, aki leginkább veszélyeztetett.

A rektor kiemelte a német példát, ahol a lakosság nagyon fegyelmezett abban, hogy aki, ha megbetegszik, náthás, köhög, kicsit lázas, az otthon marad, ha pedig valaki kontaktba kerül egy fertőzöttel és azt mondják, hogy otthon kell maradni, akkor ezt szintén megteszi. Úgy vélte, Magyarországon is ezt az utat kell járni, és fegyelmezetten betartani az utasításokat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor egy ilyen helyzet alakul ki, az része a kurrikulumnak, a medikusoknak meg kell tanulni az összes ezzel kapcsolatos információt.

A rektor kiemelte azt is, hogy folyamatos információáramlásról gondoskodnak a hallgatók megnyugtatására.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.