„Karácsonyhoz közeledve – stressz és kommunikáció” címmel tartott előadást a párkapcsolati kommunikációról és a stressz ránk gyakorolt hatásáról Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember a Semmelweis Egyetem munkatársainak és hallgatóinak az Elméleti Orvostudományi Központban. Az előadásra csaknem 600-an regisztráltak.

Köszöntőjében dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes felidézte az adventhez kötődő közösségépítő kezdeményezéseket, amikből az egyetem „adventi koszorúja” összeállt. Ide tartozik a központi honlapon elérhető adventi naptár, a bécsi kirándulás a Semmelweis EuroCityvel, az ajándékgyűjtés a Pilisi Gyermekotthon, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola tagintézményeiben élő gyerekeknek, és végül Pál Feri atya fellépése. Pál Ferenc katolikus pap a Mentálhigiéné Intézet munkatársa a közelmúltban átvehette a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Érdemrendjét – mutatta be az előadót, aki „Karácsonyhoz közeledve – stressz és kommunikáció” címmel tartott gondolatébresztő beszédet.

Galéria

12kép

Pál Feri egyórás előadásában a párkapcsolati kommunikációról és a stressz ránk gyakorolt hatásáról szólt. Mint rávilágított, a kommunikációban gyakran állhatnak be zavarok és a kommunikáció minősége sokszor csak tünete valaminek. A férfi és nő közti (biológiai, neurológiai) különbségekből rengeteg félreértés adódik a mindennapi párbeszédekben – hangsúlyozta Pál Ferenc, amit kutatásokból, tanulmányokból vett példákkal is alátámasztott. Napjainkban a párkapcsolatokban az igények nagyon megnőttek, de nem biztos, hogy ezzel a képességeink is tartották a lépést – hívta fel a figyelmet.

Rávilágított, hogy az emberekben gyakran nem is tudatosul az erős stresszhelyzet, a szervezet ugyanis így segíti a megküzdést. Ugyanakkor nemcsak fiziológiai tünetei vannak a stressznek, de hatására csökkenhet egyebek mellett a tájékozódási képesség, romlik a memória és a motorikus képességek – tette hozzá a mentálhigiénés szakember. Egy egyszerű párkpcsolati konfliktus is olyan stresszhelyzet, amiben a pszichés képességeink csak szakadozottan működnek, már csak az „agytörzsből” cselekszünk, vagyis menekülő, védekező, támadó mechanizmusokkal vagy lefagyással tudunk reagálni. Ezzel pedig – hacsak nincsenek betanult jó kommunikációs módjaink – csakis rombolni tudjuk a kapcsolatot – hívta fel a figyelmet. Tanácsként megfogalmazta, hogy mindezek elkerülésére érdemes begyakorolni jó kommunikációs stílust és módokat, amit stresszhelyzetben is használni tudunk.

„Ha van valami, amit nagyon érdemes megbecsülni a párkapcsolatban, azok a pici javító kísérletek, amikre kicsi, javító kísérletekkel válaszolhatunk, amitől az egész elindul fölfelé” – zárta gondolatait.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.