„Minden nap, amikor belépek ide, büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen patinás épületben dolgozhatok. Minden alkalommal megragad az eleganciája és a szépsége ” – mondta a Központi Igazgatási Épületről (KIÉ) dr. Kormos Andrea. A Rektori Kabinet vezetője 13 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, és büszke arra, hogy részese lehetett az épület újjászületésének, amikor 2008-2009-ben a megkopott patinájú rektori épület visszanyerte eredeti belső pompáját. Ezért is tartja ezt az épületet legkedvesebb egyetemi helyszínének.

Mint felidézte, a felújítás különleges időszak volt az épületben dolgozók számára. Az eredeti tervek szerint ugyanis folyamatos irodai munkavégzés mellett zajlott volna a rekonstrukció, vagyis a kivitelező szakaszosan zárt le egy-egy részt, átmenetileg korlátozva az érintett szervezeti egységek munkáját, miközben az épület többi része normál módon üzemelt. Reggelente munkavédelmi sisakban, keskeny pallókon egyensúlyozva jutottak el az irodákhoz – emlékezett vissza a kabinetvezető, aki akkoriban a Gazdasági-Műszaki Főigazgatóságon dolgozott, így tevékenyen részt vett a felújítás megtervezésében és irányításában. Hozzátette: hamarosan kiderült, hogy nem lehet az épületben egyidejűleg irodai és felújítási munkát is végezni, ezért példás szervezettséggel alig több mint egy hét alatt – a legfelső emelet kivételével – kiürítették a házat.

A Weber Antal által tervezett épületet 1884-ben adták át, de a 2000-es évekre sokat vesztett korábbi szépségéből, mivel többször átalakították, harmonikus belső tereit átépítették, a lépcsőház és a folyosók díszfestését fehérre meszelték. A rekonstrukció során igyekeztek a belső terekben az eredeti enteriőrt helyreállítani, így például a falak, párkányok színe és a díszítőfestések mintái az eredeti állapotot tükrözik – mesélte a kabinetvezető. Ma már nehéz elképzelni, hogy az épület központi reprezentatív tereként szolgáló aula helyén eredetileg egy szűk és sötét belső udvar volt, az árkádokat pedig tejüveg ablakok fedték. Az építészek javaslatára üvegtetővel fedték le az udvart, így lehetővé vált a szép ívű árkádok kibontása, és egy nagyon szép belső tér alakult ki, a jelenlegi aula, mely méltó helyszínéül szolgál az egyetem ünnepi rendezvényeinek – mondta dr. Kormos Andrea.

Galéria

5kép

Az aula falát különleges üvegképek díszítik, melyek az egyetem múltját idézik fel. Különösen szép az orvoskar első pecsétjének lenyomatát ábrázoló üvegfestmény, melyen az uralkodó Szűz Mária oltalmába ajánlja az egyetemet. Dr. Kormos Andrea kellemes emlékként eleveníti fel személyes közreműködését a képek témáinak kiválasztásában.

A Rektori épület egyetemünk szimbolikus épülete. 135 éve az orvosi kar központi épületeként, az orvosképzés mindenkori vezetőinek hivatalaként funkcionál, belső eleganciájával méltó módon tükrözi a Semmelweis Egyetem tekintélyét. Ennek az épületnek nagyon komoly múltja van, inspiráló a jelene és ígéretes a jövője is – foglalta össze véleményét dr. Kormos Andrea, aki reményét fejezte ki, hogy idén, az egyetem alapításának 250. jubileumi évében elkezdődhet az épület külső rekonstrukciója is.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.