Magyar tudomány kategóriában Prima díjazott lett dr. Ádám Veronika, az Orvosi Biokémiai Intézet professor emeritája, Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Ez egyben azt is jelenti, hogy tudományos területen ő az idei Prima Primissima Díj egyik jelöltje.

Dr. Ádám Veronika 1996 és 1999 között valamint 2003 és 2009 között a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese volt. Az Orvosi Biokémiai Intézet egykori igazgatója 2019-ig vezette az MTA és a Semmelweis Egyetem közös Neurobiokémiai Kutatócsoportját. 2014-től az MTA Orvosi Tudományok Osztálya osztályelnök-helyettese. 2019. augusztus 1-től az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irányító Testületének tagja. Számos díjjal ismerték már el munkáját, egyebek mellett Szentágothai János-díj, Batthyány-Strattmann László-díj, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, Széchenyi-díj és Semmelweis Ignác-emlékérem birtokosa. Kutatási területe az idegek oxidatív károsodásának tanulmányozása, elsőként mutatta ki, hogy melyek az agyban az oxidatív stresszre legkorábban károsodó metabolikus enzimek.

A 17 éves Prima Primissima Díj jelöltjeinek listáján ezúttal is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is harminc díjazottat választanak majd ki, összesen 10 kategóriában. Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, összesen tízet. A Primissimák 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb, a jelölt személye idén is SMS-szavazással dől el. Szavazni november eleje és december eleje között lehet, a szavazás részletei a díj honlapján lesznek elérhetőek. A Junior Prima díjakkal a fiatalokat, míg a megyei Prima díjakkal a helyi kiválóságokat ismeri el.

A magyar tudomány kategóriában dr. Ádám Veronika mellett dr. Fülöp Ferenc vegyész, egyetemi tanár és Szász Domokos matematikus közül választják meg az idei Prima Primissimát.

Az idei díjazottakkal együtt immár 510-re nő majd az elismerésben részesülő kiválóságok száma, akiknek alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4,4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.

Keresztes Eszter
Fotó (archív): Lakos Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.