„Több klinikán is dolgozom gondnokként, de számomra mégis a Tömő utcai épület a legkedvesebb” – mondta Tóth Zoltán, aki az itt eltöltött hat év alatt sok változásnak volt szemtanúja. A ház történetéről szólva elmondta, az évek során több szervezeti egységnek is otthont adott már, jelenleg az Onkológiai Központi és a nemrég beköltözött Pulmonológiai Klinika működik itt.

A tömb az elmúlt évek alatt számos filmforgatás helyszíne is volt, amiket ő gondnokként rendszeresen felügyelt. „Ezeket mindig izgatottan várom, érdekes látni, hogy mi mindent ki tudnak hozni az épületből; nemrég egy ismert magyar sorozat néhány jelenetét forgatták itt, amikor egy napra rendőrséggé változott az épület” – emlékszik vissza. Szintén kedves emlék számára, mikor az egyik ilyen forgatás alkalmával még egy statiszta szerepre is felkérték.

Galéria

5kép

Gondnokként az épület minden rejtett zugát jól ismeri, különösen kedves számára a szerelőműhely, illetve a tető, ahonnan belátható az egész Külső Klinikai Tömb, valamint a Füvészkert is. Mint mondta, gyakran feljön ide és gyönyörködik a kilátásban; néhány évvel ezelőtt a részleges napfogyatkozást is innen nézte.  

Tóth Zoltán számára teljesen új terület volt, mikor hat évvel ezelőtt ide került gondnokként, korábban számítógépes hálózatok építésével foglalkozott. Feladatai közé tartozik az egész épület karbantartása, az előadótermek hangosítása, projektorok kezelése is. „Az én dolgom, hogy mindig minden működjön” – fogalmazott. A Tömő utcai épület mellett az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán is dolgozik.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.