A 250. jubileumi év keretében az idősebb korosztálynak és hozzátartozóiknak indított ingyenes, 12 alkalmas előadássorozatot a Semmelweis Egyetem. A telt házas Szenior Akadémia első rendezvényét dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki hangsúlyozta: az egészség és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot kívánja megszólítani a program. A szeptember 30. és december 16. között megrendezett szabadelőadás-sorozat dr. Rosivall László egyetemi tanár Semmelweis Ignácról szóló előadásával kezdődött.

A kurzus szakmai vezetője, dr. Nagy Zoltán professzor emeritus kiemelte, a 250 éves Semmelweis Egyetem az oktatás, kutatás, betegellátás mellett most egy új profilt épít: az egyetemnek a tudományos ismeretterjesztés is a feladata kell, hogy legyen. „A Szenior Akadémiával egy kölcsönös tanulási folyamat kezdődik el” – fogalmazott.

A negyedévezredes jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Európa orvosképzésének és kutatásainak egyik vezető intézménye – kezdte ünnepi megnyitóját dr. Merkely Béla rektor. Szólt róla, hogy a világ 28 ezer egyeteme közül a 457. helyen szerepel a Semmelweis Egyetem a nemzetközi rangsorokban, ezzel Európa legkiválóbb egyetemei között helyezkedik el. A betegellátás, a jövő nemzedékének képzése mellett a kutatás is nagyon fontos, hiszen az ebből származó eredményekkel tehető még jobbá a gyógyítás – szögezte le. Utalt rá, hogy az orvostudomány és az ezzel szorosan összekapcsolódó informatika nagyon gyorsan fejlődik, kétévente megduplázódik a tudásanyag. Éppen ezért a nagyon jó elméleti képzésre egy kompetencia alapú, klinikai gyakorlatot előtérbe helyező, egészségügyi csapatban történő munkára felkészítő képzést kívánt építeni az egyetem a szeptembertől bevezetett kurrikulumreformmal, amellyel a világra nyitott egészségügyi szakdolgozókat és orvosokat képezünk – fogalmazott a rektor. Semmelweis nem csak az egyetem névadója, hanem az orvostudomány olyan kiemelkedő alakja, akit a világon mindenhol ismernek – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet, hogy a Semmelweis Egyetem a jubileumi évben nagy hangsúlyt fektet a lakosságnak szánt, prevenciós célú, népegészségügyi programokra, ezért indult el a Semmelweis Egészség Napok, valamint a Szenior Akadémia is. Reményét fejezte ki, hogy ez egy hagyományteremtő oktatási forma lesz a jövőben.

Galéria

5kép

Dr. Rosivall László egyetemi tanár, a tavalyi Semmelweis Emlékév emlékbizottságának elnöke „Semmelweis Ignác, aki legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” című előadásában az egyetem névadójának szakmai pályafutását ismertetve felidézte, hogy Semmelweis édesapja kívánságára a bécsi egyetem jogi karára iratkozott be, de egy év múlva már az orvosi kar hallgatója volt. A bécsi és a pesti egyetemet felváltva végezte, 1844-ben doktorált, ugyanebben az évben vehette át a szülészmesteri oklevelet, és egy évvel később pedig sebészdoktorrá avatták. Amikor Semmelweis Ignác rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok, orvosanhallgatók okozzák azzal, hogy a boncolás után fertőtlenítetlen kézzel vizsgálják a várandós asszonyokat, klóros kézmosást rendelt el a szülészeti osztályra való belépés előtt – emlékeztetett dr. Rosivall László, hozzátéve, hogy a közel negyed órás procedúra rendkívül népszerűtlen intézkedésnek számított, ugyanakkor a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakjának felfedezése nyomán jelentősen csökkent a gyermekágyi láz okozta halálozási arány. Dr. Rosivall László rámutatott, hogy Semmelweis Ignác munkásságát írásban és gyakorlatban is próbálta terjeszteni, ám az akkori orvostársadalom nem vett róla tudomást. Az áttörést a mikroorganizmusok felfedezése jelentette Semmelweis halálának évében. Miután Bécsből elküldték, a Rókus Kórházba befogadták – idézte fel.

Dr. Rosivall László 1973-ban szerzett orvosi diplomát (summa cum laude) a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1994-1995 között az egyetem rektora, majd a Kórélettani Intézet igazgatója. Jelenleg a Nemzetközi Nephrologiai Kutató és Képző Központ, valamint a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományok Doktori Iskolájának vezetője. A Magyar Vese Alapítvány és a Nemzetközi Nephrologiai Iskola alapítója, Nephrologiai PhD programjában eddig 41 PhD végzett, ebből 26-nak ő volt a témavezetője. Irányításával 2 kandidátusi disszertáció is született. Érdeklődési terület a veseműködés és a vérnyomás szabályozás élet-és kórélettana a molekuláris szinttől a betegekig.

Kiemelte, Semmelweis Ignácot felfedezései örök időkre az egyetemes orvostörténet tíz legnagyobb alakjainak egyikévé tették, szobra áll a többi között a chicagói halhatatlanok márványcsarnokában is. Szólt róla, hogy 2018-ban ünnepeltük születésének 200. évfordulóját, ennek kapcsán a Semmelweis-emlékév keretében az emlékbizottság szervezésében 15 országban összesen 20 Semmelweis szobrot avattak, a többi között például Teheránban, Kínában, Torontóban, Lengyelországban, Genfben, Krakkóban, Szlovéniában, Erdélyben. Megemlékezett róla, hogy szintén az emlékév keretében Semmelweis Ignácról szóló darabot is bemutattak egy iskolai színjátszókör előadásában.

Az előadás után fórumot is tartottak, ahol a közönség tagjai kérdezhettek az előadótól.

A 12 alkalmas előadássorozatra – amelynek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet – a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A Szenior Akadémia következő alkalma október 7-én lesz, ahol dr. Szél Ágoston a szem, látás és színes látás témakörben tart előadást.

A teljes előadás diasora ide kattintva letölthető (pdf). A Szenior Akadémia honlapja itt érhető el

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.