Dr. Christos Chinopoulosnak, az Orvosi Biokémiai Intézet docensének kedvenc helye az egyetemen tulajdonképpen a munkahelye, azon belül pedig konkrétan egy nem régen felállított új egység, az ún. RPPA (reverse phase protein array; magyarul: fordított fázisú fehérje array) létesítmény. Ez a korszerű, speciális gépekkel felszerelt laboratórium kiemelkedő jelentőségű a rákkal szemben vívott küzdelemben: az itt található eszközökkel mindössze néhány nap alatt szövetminták ezrei vizsgálhatók meg, és az itt végzett kutatás hozzájárulhat a rák újfajta kezelési módjainak a kidolgozásához – mondta a docens.

Ez a létesítmény évek óta az álmom volt, és három évig tartott a folyamat, de amikor végre megkaptam a hírt, hogy megnyertük a pályázatot, az egy nagyon boldog pillanat volt az életemben – mondta, hozzátéve, hogy ez az első ilyen labor Közép- és Kelet-Európában. „Amikor megérkezem az épületbe, az első utam mindig ide vezet, és mielőtt elmegyek szintén mindig benézek, hogy minden rendben van-e” – jegyezte meg.

Dr. Christos Chinopoulos Görögországban született, de 18 évesen elhagyta hazáját és 1991 óta gyakorlatilag Magyarországon él, ezt tekinti már az otthonának. Bár folyékonyan nem tud még magyarul, de a mindennapokban gond nélkül tudja használni a nyelvet. „Nincs igazán honvágyam, sőt, Görögországban inkább turistának érzem már magam” – tette hozzá. A docens az Általános Orvostudományi Karon diplomázott 1998-ban, PhD-fokozatát 2002-ben szerezte meg és néhány év külföldi munka és kutatás után, 2005 óta az intézet munkatársa. 2018-ban munkájáért az egyetem Huzella Tivadar Emlékéremmel tüntette ki.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.