a Semmelweis Egyetem
49 nap
13 óra
41 perc
32 mp

A Semmelweis Egyetem két csapata is bejutott pályázatával a Richter Anna Díj legjobb 12 versenyzője közé. A 12 csapat közül 5-en valósíthatják majd meg a projektjüket 4-4 millió forintból, melynek odaítéléséről zsűri dönt. A közönségdíj sorsa a február 4-től 28-ig tartó online szavazáson dől el, ahol mindkét egyetemi csapatra voksolni lehet. Eredményhirdetés március 8-án, nőnapon lesz.

Az egyik egyetemi pályázat címe „Egészséges Szívvel”, témája a szívtranszplantált betegek és hozzátartozóik lelki támogatása. A csapat tagjai Gallusné Szabó Edit mentálhigiénés szakember, családterapeuta; Dr. Török Szabolcs pszichoterapeuta szakorvos, család- és párterapeuta, a Mentálhigiéné Intézet egyetemi docense; Dr. Parázs Nóra és Dr. Szakál- Tóth Zsófia, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika rezidensei; valamint Dr. Assabiny Alexandra, a csapat vezetője, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika rezidense.

A projekt a betegek és hozzátartozók lelki támogatását célozza, az első fázisban egy országos előadás-sorozat keretein belül beszélgetnek majd a lelki egészségről, a transzplantáció kapcsán kialakuló nehézségekről és a lehetséges segítő utakról. A második fázisban lehetőség nyílna a gyakorlatban megtapasztalni 3 típusú segítő kapcsolatot, melyek egy egyéni mentálhigiénés beszélgetés, egy támogató csoport, valamint egy az Egyesült Államokban, kifejezetten szívbetegek számára kidolgozott párterápiás foglalkozás. A projekt zárásaként szakmai fórumot szerveznének, ahol a szívelégtelen betegekkel (transzplantáció előtt álló) foglalkozó kardiológusokkal, szívtranszplantáltak ellátásában résztvevő háziorvosokkal, pszichiáterekkel, pszichológusokkal, mentálhigiénés szakemberekkel interdiszciplináris, holisztikus szemléletben a hosszú távon is elérhető, lelki egészséget támogató kezdeményezéseket és a reálisan rendelkezésre álló forrásokat tárgyalnák meg – ismertette a részleteket Dr. Assabiny Alexandra.

Szintén a Richter Anna Díj legjobb 12 versenyzője között van Dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára; Dr. Tóth Mónika, a Radiológiai Klinika szakorvosa, Désfalvi Judit; az Onkológiai Központ pszichológusa; Dr. Tamás Judit, az I. Sz. Sebészeti Klinika szakorvosa; valamint Dr. Dank Magdolna, egyetemi tanár, az Onkológiai Központ igazgatója, a csapat vezetője „Mi jól vagyunk! És ő hogy van?” című pályázata is, ami a mammográfiás szűrővizsgálatokat népszerűsíti. A női rákbetegek közel egyharmada emlőrákos, hazánkban évente 7600 új megbetegedést diagnosztizálnak. Az időben kiszűrt, kezdeti stádiumban levő daganatok nagy része jó eséllyel gyógyítható, kemoterápia nélkül kezelhető, a szűrésen mégis csak a meghívottak alig 40 százaléka vesz részt – derül ki a pályázatból. A szakemberekből álló csapat olyan pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli filmet szeretne megalkotni és közzétenni, ami hitelesen tájékoztat a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól.

A Richter Anna Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket – olvasható a díj honlapján. A Richter Gedeon Nyrt. a Richter Anna Díj zsűrije és a közönség által legjobbnak ítélt ötleteket díjazza, ezek kivitelezéséhez anyagi támogatást nyújt, valamint megmutatja azokat a nagyközönségnek, sajtónyilvánosságot biztosít számukra és segíti megvalósulásukat. A zsűri döntése alapján a 12 pályázat közül 5 kaphat majd 4-4 millió forintot projektje megvalósítására. A közönségdíjról az online szavazók döntenek majd, a közönségszavazás a díj honlapján érhető el kategóriák szerinti bontásban. Szavazni február 28-ig lehet, az eredményhirdetés március 8-án, nőnapon lesz.

Keresztes Eszter
Fotó forrás: richterannadij.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.