A lakosság jó egészségi állapota az ország társadalmi-gazdasági felemelkedésének záloga – hangsúlyozta dr. Ádány Róza egyetemi tanár, aki nemrégiben vehette át az Egészségügyi Világszervezet, a World Health Organization (WHO) Regionális Igazgatói Díjat a WHO Európai Régiója lakosságának egészségéhez és jóllétéhez való kiemelkedő hozzájárulása elismeréseként.

Dr. Ádány Róza, a Semmelweis Egyetem munkatársa, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Népegészség- és Járványtani Intézet tanára, több mint két évtizede segíti a WHO Európai Regionális Irodájának munkáját. A díjat dr. Östlin Piroska, a WHO regionális tanácsadója, a szervezet egészségpolitikai szakértője adta át Debrecenben a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt elismert szakembernek.

“Rendkívül büszke vagyok arra, hogy én adhattam át Ádány Rózának a WHO elismerését. Elsősorban azért, mert a WHO képviseletében személyesen dolgozhattam együtt Ádány professzorral és munkatársaival a népegészségügyi kutatás és a lakosság egészségi állapotát javító népegészségügyi programok megtervezésén. Erre a munkára nagy szükség van most is, amikor azt látjuk, hogy a jó egészség, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és a jó közérzet, vagy ahogyan szoktuk mondani, a jóllét, még mindig sokak számára nehezen elérhető” – fogalmazott dr. Östlin Piroska.

A WHO szakértője kiemelte, dr. Ádány Róza értékes kutatásokat végzett a legkiszolgáltatottabb emberek, így a romák egészségi állapotával és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésével kapcsolatban, és kezdeményezte a népegészségügyi helyzetükkel foglalkozó kutatói hálózat kialakítását azon kelet-közép-európai és dél-európai országok szakembereinek részvételével, ahol a roma népesség nagy arányban képviselteti magát.

„A WHO igazgatójának elismerése nagy öröm számomra, de hangsúlyozni szeretném, hogy a díjat nem egyéni teljesítményem, hanem sokkal inkább hazai és európai kollégáimmal a népegészségügyi képzésfejlesztés területén végzett munkánk, valamint az egészség-egyenlőtlenségek mérséklését célzó kutatási és szakértői tevékenységünk elismerésének tekintem” – köszönte meg az elismerést dr. Ádány Róza.

Az egészség a legnagyobb érték, amit birtokolhatunk – hangsúlyozta a díj átvételekor, hozzátéve: népegészségügyi szakemberként legfőbb célja, hogy ennek az értéknek a birtoklásához minél több embertársának adjon segítséget nemzeti, vallási, társadalmi hovatartozásuktól függetlenül. „Dolgozunk tovább, nem újabb díjért, hanem az emberek egészségi állapotának javításáért, ami társadalmi-gazdasági felemelkedésünknek is záloga” – zárta beszédét a díjazott.

Forrás: WHO Európai Régiója – Magyarország

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.