Egy eddig teljesen más indikációs közegben használt gyógyszer újfajta terápiás lehetőségének felismeréséért érdemelte ki dr. Sayour Alex Ali a 2021-es Semmelweis Innovációs Díjat PhD-kategóriában. Független kutatócsoportok által végzett vizsgálatok is igazolták a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidensének hipotézisét, hogy az eddig cukorbetegek kezelésére alkalmazott gyógyszercsaládnak direkt szív-és érrendszeri védőhatása is van.

„Szüleim orvosok, így a véremben van az orvoslás iránti vonzódás, soha nem is szerettem volna mással foglalkozni” – kezdte dr. Sayour Alex Ali, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus rezidense. Ahogy fogalmazott, szintén kardiológus édesapjától fakad a gyógyítás iránti vágya, a motiváció, hogy segítsen az embereken. „Ő mondta nekem mindig, hogy a kardiológiát ma már csak tudományos alapokon lehet művelni a betegágy mellett is, így azzal a gondolattal indultam el az orvosi egyetemen, hogy el kell sajátítani a lehető legtöbb ismeretet, ugyanakkor a tudomány területén is ki kell emelkedni, hogy a kardiológusi hivatást hitelesen és a legmagasabb színvonalon művelhessem” – magyarázta.

Így nem is volt kérdés számára, hogy elkezdje a TDK-munkát. Ehhez dr. Radovits Tamás kutatócsoportját választotta, ahol elsajátíthatta az alapkutatáshoz szükséges módszereket, illetve a tudományos gondolkodást. A rezidens úgy véli, a témavezetőnek kulcsfontosságú szerepe van, így elsősorban nem is kutatási témát, hanem témavezetőt érdemes választani, aki „ráállítja” az embert a tudományos pályára, majd segíti abban kibontakozni. 

Ötödév után a Jellinek Harry ösztöndíjjal lehetősége nyílt egy évet a Heidelbergi Egyetem szívsebészeti kutatólaborjában tölteni, ahol egy újfajta kardioprotektív gyógyszercsalád szívizominfarktusra gyakorolt hatásait vizsgálta, megalapozva ezzel az Innovációs Díjat is nyert kutatásának alapötletét. Hazatérve tovább folytatta a kutatást.

„Sosem csak a publikációs kényszer vezérelt, fontos volt számomra, hogy olyan kutatási témát válasszak, aminek klinikai relevanciája is van, azaz hasznosítható a mindennapi betegellátásban”

– fejtette ki dr. Sayour Alex Ali. Mint mondta, az újfajta megközelítésben fontos szerepe volt a ténynek, hogy az infarktusterület csökkentésére jelenleg sem eszközös, sem gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre, annak ellenére, hogy ez az infarktus hosszútávú kimenetelének egyik legfontosabb prediktora. Hozzátette: az infarktust ugyan katéterezéssel ma már sikeresen tudják kezelni, de a pácienseknél hosszútávon gyakran alakul ki szívelégtelenség – ezt igyekeznek megelőzni az infarktusterület csökkentésével.

Forgalomba került egy újfajta, cukorbetegeknek szánt gyógyszercsalád, melyek nagymértékben csökkentették a szívelégtelenség miatti hospitalizációt egy eleve magas rizikójú betegcsoportban, a cukorbetegekben – magyarázta. Felmerült benne, hogy ezeknek a szereknek lehet direkt szív- és érrendszeri védőhatása, azon felül, hogy normalizálja a cukorháztartási paramétereket. Ezt a hipotézist kísérleti állatmodelleken igazolta is: a szer valóban csökkentette az infarktus területet mintegy 30 százalékkal, illetve javította a szív funkciót. Elsők között írhattuk le nemzetközi szinten, hogy ezen gyógyszercsaládnak lehet direkt szívvédő hatása is, ez pedig teljesen újfajta lehetőséget nyithat meg az infarktusterület-csökkentés tekintetében – fogalmazott.

Eredményeiket alátámasztották egy preklinikai meta-analízissel is, mely során összefoglalták, hogy a gyógyszercsalád, független kutatócsoportok eredményeit is figyelembe véve, milyen hatásfokkal képes csökkenteni az infarktusterületet. Emellett kidolgoztak egy intravénás formulázást erre az egyébként szájon át bevehető gyógyszerre.

A kutatást a jövőben a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a megújult Kísérleti Kutatólaboratóriumban tervezi folytatni nagyállatkísérletek formájában – ismertette a terveket.

Dr. Sayour Alex Ali az Innovációs Díj mellett kutatásával két OTDK első helyezést is elért, eredményeit egy rangos, nemzetközi, impakt fatoros szakfolyóiratban publikálta. Emellett a Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse díjjal, illetve Pro Scientia Aranyéremmel is elismerték munkáját.

Cikkünk a 2021-ben Innovációs Díjban részesülőket bemutató cikksorozatunk keretében készült. A további díjazottakról szóló cikkeinket ezen a linken olvashatja. 

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.