A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán 245,8 millió forintot nyert el a Maternity Magánklinika Kft. A támogatásnak köszönhetően a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársainak együttműködésével immár egy éve megkezdődött egy új diagnosztika, terápia és vizsgálóegység kialakítása a gyermekkori elhízás (obezitás) megelőzésére és kezelésére. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika részéről a genetikai hajlamokra irányuló kutatást dr. Szabó András egyetemi tanár vezeti.

Magyarországon a 18 éven aluliak 20-25 százaléka elhízott, ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami komoly egészségügyi kockázattal jár – ismertette a folyamatban lévő munka jelentőségét dr. Szabó András. A projekt során megvalósítandó diagnosztika és az ahhoz kapcsolódó terápia legfontosabb célja, hogy feltárja a gyermekkori elhízás genetikai, szervi és pszichológiai okait, és kidolgozza a legmegfelelőbb terápiás ellátást, amit prevencióban, alap- és fekvőbeteg-ellátás keretében lehet majd alkalmazni.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika obezitás centrumában a projekt keretében négy-öt kutatóorvos és PhD-hallgató összesen két éven keresztül dolgozik azért, hogy megtalálják az elhízásért gyermekkorban felelős legfontosabb géneket. A túlsúly kialakulásában ugyanis fontos szerepe van a genetikai hajlamnak, különösen a gyermekeknél, mivel náluk a környezeti tényezők nem játszanak akkora szerepet az elhízásban, mint felnőtt korban – mondta el dr. Szabó András. Az intézményben a klinikai vizsgálatok mellett már évtizedek óta folytatnak genetikai alapkutatásokat, de a pályázatnak köszönhetően 2018 év eleje óta célzottan is foglalkoznak a gyermekkori túlsúly kérdéskörével.

Nagyszámú génről ismert már, hogy szerepük van a felnőttkorban kialakuló obezitásban, azonban nem ismert még pontosan, hogy ezek közül melyiknek van jelentősége gyermekkorban is. Fontos kérdés az is, hogy mely géneltérések előfordulása esetén jelentkeznek gyakrabban az elhízás ismert szövődményei – fogalmazott dr. Szabó András.

A Maternity Magánklinika Kft. a projekt keretein belül a kóros jelenségeket megfelelő alapossággal feltáró diagnosztizáló rendszert fejleszt ki, amelyet az újonnan megvalósítandó TERCIER centrumban fog üzemeltetni. A kutatás kiterjed a kövérség kockázati elemzésére, a gyermekek állapotfelmérésére, a betegségek tüneteinek objektivitására és a kialakuló szövődmények nyomon követésére is. Ezáltal a projekt a kövérség kialakulásától a szövődmények kezeléséig magában foglalja a betegség teljes spektrumának gondozását. Ezen diagnosztikai kutatáson alapulhatnak az ellátási (terápiás) modellek attól függően, hogy preventív, vagy már kialakult kóros folyamattal kell számolni.

A KFI_16-1-2017-0343 pályázati azonosítójú projekt várhatóan 2019 decemberében fejeződik be.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.