Száznál is több bor nevezett 15 borvidékről a kilencedik Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyre, melynek egyik kiemelt célja a hazai borkultúra és a kulturált borfogyasztás  támogatása. A négy kategória győztes borai négy különböző borvidékről érkeztek a mustrára.

Az elmúlt évekhez képest változást jelentett, hogy korhatár nélkül bármelyik olyan magyar borász, illetve borászat nevezhetett, aki elkötelezte magát a minőségi borkészítés mellett. Négy kategóriában fogadta az egyetem a nevezéseket, a középkategóriájú fehér- és vörösborok mellett presztízs fehér- és vörösborokat vártak a megmérettetésre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is vegyes összetételű zsűri bírálta el a borokat, szakírók és sommelier-k mellett az egyetem borhoz értő munkatársainak véleménye alakította ki a végső sorrendet. Az úgynevezett rendezvény kategóriákban az első három helyezést megszerző borok mind aranyminősítést kaptak, míg  a presztízs kategóriák első három legjobbja kiemelt arany minősítést szerzett.

A rendezvény borok között a középkategóriájú fehérborok versenyében harmadik helyen a Kvaszinger Borászat 2017-es évjáratú tokaji muskotály bora végzett. Második helyezést ért el a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2016-os rajnai rizlingje, a kategória győztese pedig a hajós-bajai borvidékről a Koch Borászat Frisch elnevezésű 2017-es cserszegi fűszerese lett.

A presztízs fehérbor kategóriában az első három helyezett bor nagy arany minősítést szerzett. Harmadik helyen a Szöllősi Pincészet 2015-ös évjáratú barrique chardonnay-ja végzett. Második helyet szerzett a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok “Fríz” sorozatának 2016-os szüretelésű mátrai olaszrizling barrique bora. 2018-ban a reprezentációs fehérbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Grand Tokaj pincészet 2015-ös évjáratú Kővágó Furmintja lett.

A középkategóriájú vörösborok versenyének harmadik helyét a Koch Borászat 2013-as Villányi Cabernet Sauvignon Classicus nevű bora szerezte meg. Második helyet nyert el Balga István Pincészetének Béke Egri Cuvée Superior elnevezésű 2014-es évjáratú tétele, míg a rendezvény vörös kategóriát idén a Garger-pince soproni kékfrankos válogatása érdemelte ki.

A presztízs vörösbor kategóriában is nagy arany minősítéssel végzett az első három helyezett, amelyek közül a Gróf Buttler Borászat 2012-es Egri Bikavér Superior Nagy-Eged-Hegy tétele a harmadik helyet érte el. Második helyen zárt a Koch Borászat 2012-es évjáratú Villányi Csanád Cuvéeje, míg 2018-ban a reprezentációs vörösbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora címet a Petrény borászat Big Band elnevezésű 2011-es évjáratú egri bikavére szerezte meg.

A Semmelweis Egyetem kilencedik alkalommal hirdette meg országos borversenyét a magyar borkultúra, és a magyar borászok támogatására. A borverseny zsűrielnöke dr. Fejérdy Pál volt, a mustrát szakértőként Vörös Attila segítette. A győztes borokat a korábbi évekhez hasonlóan a nemzetközileg ismert és elfogadott 100 pontos bírálati rendszer alapján választották ki vakteszten. A nyertes borok egy éven keresztül viselhetik a Semmelweis Egyetem Bora címet és az egyetemi szervezeti egységei reprezentációs céllal, átkönyveléssel vásárolhatják meg a szervező Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságtól.

Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.