A doktori képzésről és a szakképzésről hallhattak előadást a Pályaorientációs és rezidensképzési tájékoztató résztvevői, akik a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben tartott fórumon állami és egyetemi vezetőknek is feltehették kérdéseiket. A Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága és a Magyar Rezidensszövetség közös rendezvényére több tucat kórház is kitelepült, hogy tájékoztassák a leendő szakorvosjelölteket egyedi ajánlataikról, rezidensi lehetőségeikről.

A rendezvényen dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte a hallgatókat, aki emlékeztetett rá: többször rendeztek közösen fórumot a Magyar Rezidensszövetséggel, az első ilyen alkalmat a múlt évben tartották a Semmelweis Egyetemen. Mint mondta, örül, hogy növekvő létszámban vannak jelen az érdeklődők, akiket arra buzdított, hogy tegyenek fel minden őket foglalkoztató kérdést.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes a házigazda Semmelweis Egyetem nevében mondott köszöntőt. Mind fogalmazott, kifejezetten támogatja az egyetem az ilyen típusú rendezvényeket és tájékozódási lehetőségeket, hiszen a hallgatók jövőjéről van szó.

Dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a megnyitón felhívta a figyelmet annak jelentőségére, hogy a rendezvényen személyesen is beszélhetnek a leendő rezidensek a kórházak képviselőivel. Gyógyítani mindenhol lehet, ahol van kórház, a jó választáshoz pedig a kezükben van a lehetőség – mondta a résztvevőknek. Ne csak szakmát, hanem főnököt is válasszanak – tette hozzá.

Dr. Gerber Gábor, az egyetem Szak- és Továbbképzési Igazgatóságának vezetője bemutatta az egy éve működő igazgatóságot, amely összefogja és koordinálja a szakképzési kérdésekben érintett karok (ÁOK, FOK, GYTK) munkáját. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem által meghirdetett támogatott keretszámok, az egyes klinikákon és intézetekben megpályázható rezidensi álláshelyek megtalálhatók a honlapjukon. A leendő rezidensek először az igazgatósággal kerülnek kapcsolatba, náluk kell, hogy jelentkezzenek – tette hozzá.

Végzett orvosként a továbbtanulásnak két fő útja van, a tudományos fokozatszerzés (PhD) és a szakképzés – mondta az előadásokat felvezetve a rendezvény moderátora, dr. Fügedi Gergely, az Alumni Igazgatóság szakmai vezetője.

Elsőként dr. Köteles István, a Doktorandusz Önkormányzat nevében az előbbiről tartott előadást. Elmondta, hogy a PhD-képzés is megújult a közelmúltban, most már 2+2 éves rendszer van azok számára, akik az idei évtől nyertek felvételt. Eszerint két év elteltével komplex vizsgát kell tenni, és csak akkor folytatható a képzés, ha ez sikeres. (A megváltozott doktori képzésről készített korábbi cikkünk ide kattintva olvasható.) dr. Köteles István szólt arról is, hogy elsősorban azoknak ajánlja a PhD-képzést, akik szeretnének a tudományos kutatásban jobban elmélyülni és az oktatásban részt venni.

Dr. Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke előadásában számos praktikus, technikai jellegű információt adott a szakképzésbe lépéssel kapcsolatban, kitérve a támogatott és a költségtérítéses képzésre, az ÁEEK-val létesítendő közalkalmazotti jogviszonyra és az ezt követően a felsőoktatási intézménnyel kötendő szakképzési szerződésre, a törzsképzési idő és a szakképzési idő hosszára. Az előadása szintén letölthető a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság honlapjáról. Ezek mellett több, a választást segítő szempontot is a leendő rezidensek figyelmébe ajánlott. Mint mondta, mérlegelni kell a szakképzés minőségét, a munkakörnyezetet és az egzisztenciális szempontokat. Érdemes személyesen tájékozódni az adott kórházban, beszélgetni már ott dolgozó rezidensekkel, valamint azt is mérlegelni, hogy több figyelem juthat a rezidensekre olyan helyen, ahol kevesebben vannak.

Az előadásokat követő fórumon dr. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, valamint az ÁEEK részéről dr. Németh László főigazgató, dr. Páva Hanna főigazgatóhelyettese és Papp Dávid főosztályvezető, míg a Semmelweis Egyetem részéről dr. Hermann Péter, dr. Gerber Gábor és Márkus Andrea a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság osztályvezetője válaszolt a hallgatók kérdéseire.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.