Negyedik alkalommal rendezte meg a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa (TDT) a Kiválóságok Estjét, ahol kötetlen formában találkozhattak a Tudományos Diákköri hallgatók a nevelőkkel és az egykori diákkörösökkel, akik ma már PhD, vagy posztdoktori kutatóként kapcsolódnak be az egyetem tudományos életébe. A bemutatkozásokkal, borkóstolóval és beszélgetéssel egybekötött rendezvény résztvevőit dr. Szijártó Attila, a TDT elnöke köszöntötte, aki további kitartó és eredményes munkára biztatta a hallgatókat.

A különböző karokról mintegy száz olyan hallgatót vártak az eseményre, akik a tudományos munkájukat a Tudományos Diákkör keretében végzik és kiváló eredménnyel szerepelnek egyetemi vagy országos rendezvényeken. Az ő munkájukat szerették volna jutalmazni ezzel az eseménnyel, példát állítani eléjük a már PhD-jukat, posztdoktori tanulmányaikat végző fiatal kutatók bemutatásával. Olyan előadókat hívtak meg, akik már számos eredményt elértek a szakterületükön.

Dr. Szijártó Attila egyetemi tanár, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója, a TDT elnöke hangsúlyozta: ezzel az eseménnyel szeretnének visszatekinteni azokra a pillanatokra, helyzetekre, amelyek a hallgatók életében kiemelkedő eredményt jelentettek a diákköri munka tekintetében is, megmutatva, hogy ezek a tudományos életutak merre vezettek, a tudományos diákköri tevékenység mennyiben járult hozzá a tudományos pályájuk kibontakozásához, és mi a szerepe a mentor-mentorált kapcsolatnak az eredményes munkában.

Remélem, hogy ez egy biztatás lesz mindenki számára, hogy a jelenlegi tudományos diákköri munkáját továbbra is nagy lendülettel folytassa

– emelte ki dr. Szijártó Attila.

Az est részeként négy volt TDK-hallgató ismertette a programmal kapcsolatos tapasztalatait, illetve az őket előre hajtó motivációkat. Az előadókat dr. Lévay Klára, a TDT titkára mutatta be.

  • Dr. Bodor Zsanett dietetikus, táplálkozástudományi szakember, a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegéde. A TDK-tól a PhD-ig, és tovább a mézek nyomában című előadásában elmondta, a mézek azonosításával kapcsolatban folytatta doktori tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Összesen 4 kari és három országos TDK-n vett részt annak idején. PhD-képzése alatt elnyerte a Roska Tamás Tudományos Előadás Díjat is. A Szindikátor tehetséggondozó programban a döntőbe bejutva második helyezést ért el. DAAD ösztöndíjjal fél évre eljutott Göttingenbe is, ahol a mézek pollenelemzését tanulmányozhatta. Jelenleg egy visegrádi V4-es projektnek a résztvevője.
  • Dr. Bárczi Enikő a tüdőgyógyászat mellett kötelezte el magát. Több TDK-versenyen díjazták munkáit, rektori pályázatban második helyezést ért el, elnyerte az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, demonstrátorként és a Hallgatói Önkormányzat tagjaként is részt vett az egyetemi életben. Ő a Kiváló Diákkörös, mentora, dr. Müller Veronika pedig a Kiváló Diákkörös Nevelő címet nyerték el együtt 2019-ben. PhD-fokozatát 2020 decemberében szerezte meg. Kutatási témája az intersticiális tüdőbetegségek. Jelenleg a Pulmonológiai Klinika szakorvos-jelöltje, vezető rezidense. Előadásában számos jótanáccsal látta el a mostani diákkörös hallgatókat.
  • Dr. Beliczai-Marosi Gabriella jelenleg a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegének munkatársa. Már középiskolásként becsatlakozott a tudományos diákköri munkába, az egyetemen a diákköri kutatásait a kén-hidrogén vegyületre fókuszálva, a diabétesszel kapcsolatos patofiziológiai folyamataival összefüggésben végezte az Élettani Intézetben. Számos hazai és külföldi konferencián vett részt. Témájából rektori pályaművet írt, amivel harmadik helyezést ért el. Klinikai tudományok iránti érdeklődése a koronária plakk képződésének vizsgálata felé vezette kutatásait. Előadásában rendhagyó pályaútját mutatta be a közönségének, melynek része, hogy időközben három gyermek édesanyja lett, és mint mondta, mindehhez el kellett sajátítania a hatékony időbeosztás tudományát is.
  • Dr. Szanyi Szilárd általános orvosi, fogorvosi és egészségügyi menedzser diplomát is szerzett a Semmelweis Egyetemen. Hallgatóként kiemelkedő diákköri munkája mellett elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Pályázatot, demonstrátorként és a Hallgatói Önkormányzat tisztségviselőjeként is részt vett az egyetemi életben. Mint elmondta, két alkalommal megnyert ösztöndíjjal összesen több mint két évet tölthetett el a Heidelbergi Egyetemen. Előadásában bemutatta az ott végzett kísérletes munkájának eredményeit, továbbá, hogy ezt hogyan hasznosíthatta az itthoni munkájában. Jelenleg az Országos Onkológiai Intézetben tölti rezidens képzését, és óraadóként részt vesz az Egészségtudományi Kar Morfológiai és Fiziológiai Tanszékének munkájában.

Az előadások közti időben lehetőség volt kérdéseket feltenni, valamint, kötetlenül beszélgetni is. Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere borkóstoló kíséretében a Somló-hegyi borok jellegzetességeivel, ízvilágával ismertette meg a közönséget.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.