A fődíjat, valamint a második és harmadik helyezést is a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának (FOK) hallgatói – Bognár Eszter, Markó Katalin és Major Ábel – hozták el a márciusban Budapesten rendezett Fiatal Fogorvosok Országos Találkozójáról (FIFOG). Az első alkalommal megrendezett eseményen a fogorvostan-hallgatók kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményeit, valamint a jövő fogászatáról szóló esszépályázatát ismerték el Hallgatói Kiválósági Díjjal.

Az ország négy fogorvostani képzőhelyéről – Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Szegedről – több mint kétszáz fogorvostan-hallgató vett részt az első FIFOG eseményen Budapesten, ahol a szervezők a pályázati kiírás témájául a jövő innovatív fogászatát választották. A fődíjat Bognár Eszter, a Semmelweis Egyetem végzős hallgatója, a második díjat Markó Katalin, szintén végzős hallgató, a harmadik díjról szóló oklevelet Major Ábel negyedéves hallgató vehette át.

A fődíjas Bognár Eszter honlapunknak elmondta, az évfolyamuk közösségi média oldalán és elektronikus levelezésből értesültek a lehetőségről. Pályázata írása közben számos jövőt érintő változás jutott eszébe: úgy képzeli, hogy a jövőben a fogorvosi rendelők minden kényelmi szempontot figyelembe véve a legmodernebb technológiákkal lesznek felszerelve, helyet kapnak a robotok, az első vizsgálatnál életfunkciókat diagnosztikai gép térképezné fel. A fogorvosi szemléletben a prevenció kerül előtérbe, amelyben a média is nagy segítségükre lesz, az emberek pedig tudatosabbak lesznek a rendszeres fogorvosi vizsgálatok terén is. Az általa megálmodott Life App alkalmazásban a kezelési tervet a páciens motivációként nyomon is követheti majd. A fogorvosi munka környezeti terhelése csökkenhet a jövőben, ha a fogorvosok az eddigi egyszer használatos anyagok helyett biológiailag lebomlókat használhatnak, illetve több szerep juthat a többször használatos, sterilizálható eszközöknek. A tudományos diákköri munkája is az új technológiákhoz kapcsolódott: az intraorális szkennerek alkalmazását kutatta; rektori pályamunkájával pedig dicséret érdemelt ki. Mint kiemelte, különleges élmény volt számára átvenni most a hallgatói fődíjat a nagyszámú közönség előtt.

Markó Katalin, Major Ábel, Bognár Eszter

A második helyezett Markó Katalin kiemelte: a pályázati téma nagyon közel állt hozzá, mivel a jövő fogászatában több fejlesztés bevezetését, vagy szélesebb körben való elterjesztését is fontosnak tartja. Úgy tudja, az évfolyamukról sokan beadtak pályázatot. Egy hétvége alatt összegyűjtötte és megfogalmazta gondolatait, amelyet pályázatában benyújtott, a sikerhez továbbá az egyetemi tanulmányi átlaga is hozzájárult. Több, gyermekeket érintő fejlesztést is hasznosnak tartana, ilyen a teledentistry, amely azokat a gyermekeket segítené, akik annyira félnek a fogászati vizsgálattól, hogy a szájukat sem merik kinyitni, így otthonról, okoseszközökön keresztül lehetne konzultálni, miközben megismerkedne a fogorvossal is, így oldva a kezdeti félelmeket. Úgy véli, oly sok minden vezethető vissza a gyermekkorhoz, a tudatos szájápolás elsajátítása is ekkor kezdődhet. A prevenciót szolgálná egy fogászati ismeretterjesztő animációs sorozat-ötlete, emellett széles körben elérhetővé tenné az intelligens fogkeféket, amelyek telefonos applikáció használatával segítik a megfelelő fogmosást. Úgy véli, a jövőben a robotasszisztált beavatkozások meg fognak jelenni a fogászat több területén is, például az aprólékos, nagy odafigyelést, precizitást igénylő endodonciában (gyökérkezelés).

Major Ábel, a Hallgatói Kiválósági Díj harmadik helyezettje a megelőzés fontosságát hangsúlyozta munkájában. Mint rámutatott, a kutatások alapján a magyarok átlagosan évente kevesebb mint egyszer keresik fel a fogorvosukat – már akinek van. Ezzel szemben több mint harmaduknak van legalább egy kezeletlen szuvas foga, ezek olyan adatok, amin javítani kellene – emelte ki. A prevenciónak fontos része, hogy magától a fogorvostól való félelmet kellene leküzdeni, és ezt már egészen kisgyermekkorban érdemes kezdeni, akár csak egy látogatással, illetve az iskolafogászatoknak is nagy szerepük lehetne ebben. A fogorvos felkeresése évente legalább egyszer ajánlott a családoknak akkor is, ha nincs konkrét egészségi problémájuk, mert az átvizsgálással későbbi, akár bonyolultabb kezeléseket is meg lehet előzni. Részt vesz a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének munkájában, ahol a többi között óvodai, iskolai prevenciós előadásokat, bemutatókat tartanak. A jövő fogorvosát úgy képzeli el, mint aki nem egymagában, hanem orvosi teamekben dolgozik, ahol három vagy több szakterület is képviselteti magát, és egy helyen komplexebb ellátáshoz juthat a páciens. Tudományos diákkör keretében részt vesz kutatásokban, ahol kiváló diákkörös elismerést is elnyert már a tavalyi évben.

A FIFOG, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesülete és a MindentMent Fogászati Rendelőhálózat pályázatán az első helyezéssel háromszázezer forint, a másodikkal kétszázezer, a harmadikkal százötvenezer forintos jutalom járt, amit a hallgatók szakmai célokra, a majdani szakképzésük költségeire szeretnének fordítani. Major Ábel a diploma után a szájsebészet területén szeretne szakvizsgát tenni, Markó Katalin a fogszabályozás szakorvosi képzést, majd pedig a gyermekfogászat szakterületet választaná, Bognár Eszter pedig a júniusi diplomázás után a fogpótlástanra szakosodna.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.