Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya 2016. október 19-én a kihelyezett osztályülését az MTA-KOKI épületében tartotta . Ezt követően 14 órai kezdettel ugyanott került sor a dr. Genersich Antal Alapítvány 25. éves jubileumi ülésére.

A két esemény összekapcsolását dr. Lapis Károly, dr. Vizi E. Szilveszter és dr. Freund Tamás akadémikusok , továbbá dr. Kosztolányi György akadémikus, osztályelnök és a KOKI részéről dr. Sperlágh Beáta, az MTA doktora, támogatása tette lehetővé.

Az ünnepségnek otthont adó KOKI részéről dr. Oberfrank Ferenc, ügyvezető igazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlés futballcsapatának menedzsere tolmácsolta dr. Kövér Lászlónak, a parlament elnökének – a focicsapat egyik hátvédjenek – a jubileum alkalmából küldött szavait, aki üdvözölte az alapítványt , és azt, hogy október elején a kárpátaljai Beregszászban az alapítvány biztosította az orvosi sürgősségi ügyeletet a csapat barátságos jószolgálati futballmeccsén.

genersich25A dr. Genersich Antal Alapítvány részéről dr. Süveges Ildikó professor emerita, az MTA doktora, a kuratórium elnöke foglalta össze a főbb célkitűzéseket, és a soron következő feladatokat.

Dr. Lapis Károly akadémikus, mint alapító elnök, a megalakulás körülményeire emlékezett és számba vette azt, hogy az évenkénti ünnepélyes díjátadások kapcsán hány akadémikust, patológust, onkológust, egyetemi hallgatót , és Kárpát-medencei kollégát sikerült egymáshoz és a közös célokhoz közelebb hozni.

A Felső-Magyarországra betelepedett szepesi szász Genersichek „hungarus” tudatúvá válását, majd magyarrá válását/elmagyarosodását a leszármazott professzor, dr. Sólyom Jenő akadémikus, az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Osztályelnöke mutatta be a hallgatóságnak.

Az alapítvány úgynevezett épített örökségre vonatkozó értékmentő és értékteremtő tevékenységét (emléktáblák, szobrok, síremlékek)  Dr. Szabó Bálint Gergely, az egyetemi hallgatók részére szervezett „határon túli” tanulmányokat pedig Molnár Anna kutatódiák mutatta be a megjelenteknek. Mindketten korábbi Genersich-díjasok.

Az ünnepség keretében – távollétében – különdíjat kapott dr. Kántor Lajos irodalomtörténész (Kolozsvár), az MTA külső tagja, akit dr. Sólyom János professzor laudált, idézve Csapody Miklós irodalomtörténész tanulmányából is.

genersich25_2A másik különdíjat Tőkés Erzsébet tanárnő (Kolozsvár) vehette át , aki évtizedek óta végez áldozatos munkát azért, hogy Erdély Pantheonjában, a kolozsvári Házsongárd Temetőben megmaradjanak a sírok, síremlékek, kripták. A Bethlen-Bánffy kripta felújítására dr. Lázár János, és Hódmezővásárhely városa nyújtott anyagi segítséget.

Az ünnepség végén a titkár köszönetet mondott a támogatóknak, köztük dr. Sótonyi Péter rector emeriktsnak, dr. Szende Béla és dr. Szentirmay Zoltán tiszteletbeli társelnököknek, dr. Kásler Miklósnak, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójának, a kuratórium doyenjének, és a sikeres rendezvényt biztosító dr. Freund Tamásnak.

Dr. Tankó Attila, az alapítvány titkára, az SE magántanára
Fotók: Genersich Alapítvány

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.