Újabb állomásához érkezett az Energiairányítási rendszer (EIR) bevezetése: 2016. október 28-ával elkezdődött a rendszer belső auditja a felkészítő cég támogatásával 15 szervezeti egységet érintően. Az audit indító ülésén dr. Szász Károly kancellár jelezte, hogy objektív, számszerűsíthető eredményeket vár el az új rendszertől, beleértve az energiaköltségek csökkenését.

Mint azt Boros András műszaki főigazgató elmondta: az egyetem eddig is számos energiahatékonysági fejlesztést valósított és valósít meg a KEOP/KEHOP energiakorszerűsítési pályázatok keretében. A 2016. évi vezetői költségvetés 5. sz. beruházási keret finanszírozásában került sor egyes nagy energiafogyasztó liftek, energiaellátó rendszerek fejlesztésére, felújítására, energiakorszerűsítési beruházások megvalósítására. A KEHOP 5.2.4. támogatási szerződés keretében az idei évben 9 épület korszerűsítése indult el, ami kiterjed ablakcserékre, kazáncserére, homlokzat felújítás feladatokra. Az energiafogyasztást csökkenti az izzók LED-esre cserélése, ami szervezeti, tömbi hatáskörben megkezdődött. Mindezek mellett az energia (elektromos áram, földgáz) közbeszerzési eljárások során is egyre kedvezőbb árakat ér el az egyetem, a kancellár által kezdeményezett, több intézmény összefogásával megvalósuló közös közbeszerzéseknek köszönhetően. Az eddigi energiahatékonysági tevékenységeket foglalja rendszerbe, dokumentálja és teszi céltudatos tevékenységgé az EIR.      

Az Energiairányítási rendszer (EIR), a Minőségirányítási Rendszer (MIR), az egészségügyi minőségirányítási rendszer (MEES) és a Környezetirányítási Rendszer (KIR), valamint az akkreditációs eljárások egységes egyetemi rendszere mind az Integrált Irányítási Rendszer részét képezi. Az EIR-rel kapcsolatos minden információ elérhető az energiairányítási alhonlapon: https://semmelweis.hu/energiairanyitas/  

Az Energiairányítási rendszer legfontosabb tudnivalói e-learning oktatóanyag keretében jutnak el a dolgozókhoz, új belépőkhöz a közeljövőben. Cél, hogy minél több munkatárs szemlélet sikerüljön formálni a tudatos energiafelhasználás érdekében.

Forrás: Műszaki Főigazgatóság