Az Informatikai Igazgatóság március 16-án elvégezte az egyetemi levelezőrendszer karbantartását, melynek során az összes GroupWise-felhasználó minden három évnél régebbi levelét központilag archiválták. A levelek végleges törlése az éles rendszerből egy hét múlva indul.

Az egyetemi levelezőrendszer nagy tárhelyigénye miatt az Informatikai Igazgatóság beszerezett és üzembe helyezett egy archiváló rendszert, amely a Retain elnevezést kapta. A március 16-án megtörtént karbantartás során minden felhasználó három évnél régebbi levelét eltárolták, és beállították a folyamatos archiválást. Március 26-ig minden felhasználónak lehetősége van ellenőrizni saját archívumát, ezt követően elindítják az éles rendszerből a már archivált levelek törlését. A törlés több napig fog futni, várhatóan április elején lesz látható, hogy felszabadult-e elegendő hely az éles rendszer alatt. A központilag archivált levelekhez kizárólag a Retainben lehet hozzáférni intranetről; vagyis az egyetemi hálózaton kívülről csak VPN-kapcsolattal lehet elérni az archívumot.

A Retainben tárolt, archivált leveleket legegyszerűbben – a központi honlap fejlécében is megtalálható – Webmail felületen keresztül, belső hálózatból lehet elérni a „Retain” menüpontra kattintva. A részletes, fotó- és videóillusztrációval ellátott felhasználói segédlet az Informatikai Igazgatóság honlapján érhető el.

A korábban saját gépre archivált leveleket a központi archiválás nem érinti, azok továbbra is a szokásos módon elérhetők, és ez eddigi archiválási mód továbbra is használható. A kilépett munkatársak postafiókjait teljes egészében archiválta az Informatikai Igazgatóság.

Mint arról az igazgatóság tájékoztatott, az archiválás az első lépése a teljes levelezőrendszer megújítását célzó projektnek, amely a biztonságos használat és üzemeltetés érdekében szükséges. A felmerülő kérdések, észrevételek fogadására és megválaszolására külön fórumot nyitott az Informatikai Igazgatóság, amely – csak belső hálózatból – az alábbi oldalon érhető el.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.