RS49909_KA-20160630-IMG_4269-scrIdén kilencedik alkalommal adták át a dr. Rácz István Alapítvány díját, melyet a család hozott létre azzal az elsődleges céllal, hogy a PhD-képzésben részt vevő, elsősorban gyógyszerész végzettségű fiatal tehetségek tudományos és gyakorlati kutatómunkájukat minél magasabb szinten tudják művelni. Az idei díjazottakat dr. Erős István professzor ismertette, aki elmondta: az Alapítvány díja évente egy alkalommal, pályázat útján nyerhető el, összege 100 000 forint. Idén 10 pályamű érkezett gyógyszerészek részéről, négy képzőhelyről.

Az idei év díjazottja dr. Bartos Csilla szegedi gyógyszerész lett, aki 2016-ben nyerte el PhD fokozatát. Disszertációjának témája: az intranazális gyógyszerbevitel technológiai és biofarmáciai feltételrendszerének kutatása. Kutatásait a Gyógyszertechnológiai program keretében végezte, témavezetője Ambrus Rita egyetemi docens és Révész Piroska tanszékvezető egyetemi tanár voltak. Kutatási eredményeiből 9 publikáció született, ezek közük 4 nemzetközi, rangos folyóiratban jelent meg. Összesített impakt faktora 14,9.

A graduális kategóriában ötödször ad jutalmat az alapítvány. Ez a díj is évente egy alkalommal nyerhető el, összege 100 000 forint. Az idei évben a hallgatói (graduális) díjat a HÖK javaslatára Pálla Tamás budapesti V. éves gyógyszerészhallgatónak adták át. A díjazott számos alkalommal vett részt és ért el helyezést tanulmányi versenyeken.  Tudományos Diákköri munkáját a Gyógyszerészi Kémiai Intézetben végzi, dr. Noszál Béla és Tóth Gergő irányításával.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.