Dr. Falus Andrást delegálta a Nemzeti Tankönyvtanács tagjai közé a Magyar Rektori Konferencia, így a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára szeptembertől részt vesz a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban és a tankönyvkínálat nyomon követésében is.

RS10820_KA-20140206-IMG_6234-falus-andras-es-csoportja-scrA tanács tagjaként dr. Falus András a biológiát és egészségtant oktató, illetve a társtudományokat, a kémiát, fizikát érintő tankönyvkínálattal fog kiemelten foglalkozni. Mint mondja, véleményét kizárólag szakértők, szakmai szervezetek álláspontjára alapozva fogja kinyilvánítani, hiszen egyetlen ember ilyen széleskörű feladatot nem tud mindenre kiterjedő alapossággal, magas szinten ellátni. Emellett a Magyar Rektori Konferenciát képviselve a szervezet tagjainak véleményét is igyekszik majd kikérni az aktuális kérdésekben, más tantárgyakat érintő tankönyveket és tanterveket illetően pedig pedagógus szakmai szervezetekkel egyeztet majd.

Dr. Falus András korábban részt vett az Oktatási és Köznevelési Tanács munkájában másfél évig a Magyar Tudományos Akadémia javaslatára, de a Nemzeti Alaptanterv emelt szintű biológia-egészségtan tantárgyának és tankönyvének kidolgozásában is szerepelt vállalt szintén az MTA delegáltjaként.

A Nemzeti Tankönyvtanácsot 2014 márciusában hozták létre a tankönyvfejlesztés- és ellátás minőségének értékelésére. A tanács 13 tagból áll, közülük 6 tagot az oktatásért felelős miniszter jelöl ki, a további tagokat a Magyar Rektori Konferencia mellett a vidékfejlesztésért felelős miniszter, a szak- és felnőttképzésért felelős miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Pedagógus Kar és az Országos Nemzetiségi Tanács delegálja. RS9525_20130510-IMG_4087-kozponti-konyvtar-scrA tanács figyelemmel kíséri a köznevelés tantervi fejlesztési folyamatait és elemzi az iskolák tankönyvekkel, pedagógus-kézikönyvekkel való ellátásának helyzetét. Tagjai emellett a tankönyvjegyzék alapján nyomon követik a tankönyvkínálatot, éves tankönyvfejlesztési tervet készítenek, de részt vesznek a tankönyvvé nyilvánítási eljárásban is.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.