Az alapszintű újraélesztési és az automatizált defibrillátorhasználati képzést tartott az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanulói számára az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika a Magyar Resuscitatiós Társasággal együttműködve. Az Apáczai Napok keretében tartott programon összesen 44-en vettek részt 6-8 fős csoportokban: a gimnázium mind a négy évfolyamának diákjai, tanárai és más munkatársai. A cél az, hogy megteremtsék a fenntartható középiskolai újraélesztés-képzés modelljét, amelyet azután más középiskolák is szabadon alkalmazhatnak.

A tervek szerint modellprogram keretében az Apáczai Gimnáziumban (ami 2008. óta a Semmelweis Egyetem hivatalos partneriskolája) a 2016/2017. tanévtől minden 9. és 11. évfolyamos diáknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy elméleti és gyakorlati alapszintű újraélesztés-képzésben részesüljenek. Ez mintegy 240 fő képzését jelenti minden tanév során.  Ez a képzés várhatóan idén szeptembertől elindul, osztályfőnöki vagy testnevelésóra keretében szervezik majd.  

Az alapszintű újraélesztési és az automatizált defibrillátorhasználati képzés gyakorlati részére most először elektronikus internetes anyagok segítségével egy előzetes kurzus formájában készültek. Ilyen képzési elemet most építettek be először, egyúttal tesztelve ennek hatékonyságát. Dr. Fritúz Gábor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika Klinikai Szimulációs Tanszéki Csoport vezetője elmondta, az eddigi tapasztalatok alapján az e-learninggel kombinált módszer hasonlóan hatékony, mint egy előadás. A gyakorlati képzést tartó instruktorok a gimnázium instruktori képzettséggel rendelkező tanárai és diákjai voltak, akik AITK-s szupervízió mellett végezték a munkát.

Az instruktori és segélynyújtói képzésben korábban résztvevőknek dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója és Munkácsy László, a gimnázium igazgatója adott át oklevelet, összesen 71 tanárnak és diáknak.

RS15651_KA-20110901-IMG_1374-scrDr. Fritúz Gábor honlapunknak elmondta, a diákok nyitottak az újraélesztés készségének megszerzésére, és kifejezetten érdeklődtek a téma iránt. Kiemelte, hogy a képzést korábban elvégző diákinstruktorok jelentős fejlődésen mentek keresztül, egyre ügyesebben végzik az oktatást, szeptemberre pedig alkalmasak lesznek arra, hogy a tervek szerint rendszeressé váló képzéseket vezessék.

Előzőleg – Dr. Élő Gábornak, az AITK docensének aktív szerepvállalásával – az Apáczai Gimnázium három tanára és egy végzős diákja elvégezte a Magyar Resuscitatiós Társaság nemzetközi ERC-instruktori licencét adó tanfolyamot, és az iskola – alapítványa segítségével – beszerzett 2 db manikint (az alapszintű újraélesztés gyakorlását lehetővé tevő életnagyságú bábut).

Becsült adatok alapján Magyarországon óránként kb. 1-2 fő szenved olyan típusú keringésmegállást (pl. hirtelen szívhalál), amelyben az azonnali újraélesztés esélyt adhatna a jó minőségű túlélésre. Az újraélesztési és segélynyújtási készség ugyan javuló tendenciát mutat, de még messze elmarad a nyugat-európai vagy észak-amerikai szinttől. Az újraélesztési készségmegtartás kb. 4 hónap, utána romlik a készség alkalmazási hatékonysága, azonban kellő ösztönözéssel, pl. kétévente elvégzett frissítő képzésekkel, sokat lehet tenni a megszerzett készség szinten tartásáért. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete a Semmelweis Szimulációs Központ közreműködésével, az Általános Orvostudományi Kar égisze alatt szintén végez önkéntes középiskolai újraélesztés-képzéseket.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.