Harmadik alkalommal rendezte meg az Egészségtudományi Kar (ETK) Társadalomtudományi Tanszéke az Oktatás- és Kutatásmódszertani Szakmai Napot. Az innovatív oktatási és a korszerű előadói módszerek bemutatása után idén a kutatásmódszertan világában kalandoztak résztvevők: elsősorban a kutatással foglalkozó, valamint a hallgatók szakdolgozati munkáját konzulensként kísérő oktatók számára állította össze a programot Lukács Ágnes, a tanszék munkatársa.

Rigó JánosNyitóelőadásában dr. Rigó János klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettes az ETK-n folyó tudományos munkát elemezte SWOT analízissel, kiemelve a TDK-munka színvonalát, hangsúlyozva a többi karral való együttműködésben rejlő lehetőségeket, a tudományos pályázatokban való részvétel fontosságát és a motiváció erősítésének szükségességét mind az oktatók, mind a hallgatók körében.

Vingender IstvánUmberto Eco 1977-ben megjelent munkája alapján dr. Vingender István oktatási dékánhelyettes „Hogyan (ne) írjunk szakdolgozatot” címmel a szakdolgozatok szerepéről és céljáról tartott kritikai előadást az egészségtudományi BSc szakokra vonatkozóan.

Susánszky ÉvaDr. Susánszky Éva egészségszociológusként személyes munkásságán keresztül mutatta be a természettudományos és társadalomtudományos kutatás közti kapcsolódási pontokat, hangsúlyozva a tudományos kutatások interdiszciplináris jellegét.

Ferenci TamásA szakmai nap második szekciójában dr. Ferenci Tamás biostatisztikus a kutatás során elkövethető mintavételi hibákról tartott előadást, kiemelve a tudományos kutatásokban gyakran tetten érhető „p-érték fetisizmus’ veszélyeit, dr. Sugár András közgazdász pedig az eredmények interpretálásában elkövethető okfejtési hibákat elemezte, szót ejtve a big data korszak során felmerült új szempontokról is.

Kardon TamásA kutatások etikai vonatkozásait, valamint a TUKEB-engedélyekhez szükséges elvi és formai követelményeket dr. Kardon Tamás kutatóorvos, az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának titkára ismertette az érdeklődőkkel.

workshopA szakmai nap a kapcsolatháló-
zati megközelí-
tés egészség-
tudományi kutatásokban való alkalmaz-
hatóságát körüljáró workshoppal zárult dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéniai Intézet igazgatója és dr. Huszti Éva, a Debreceni Egyetem docense vezetésével, melynek keretein belül két, a személyes kapcsolathálózat feltárásában alkalmazható mérőeszközzel ismerkedhettek meg a résztvevők, különös tekintettel a kapcsolati naplóra.

Szöveg és fotó: Szabó Ágnes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.