Egykori kollégái és tanítványai emlékeztek dr. Tömböl Terézre, az Anatómiai Szövet-és Fejlődéstani Intézet korábbi igazgatójára, aki április 7-én, életének 91. évében hunyt el.

RS32500_TZ_20150626_032-scrA tanítás mindig is prioritást élvezett nála, az orvosképzés igazi alapját jelentő graduális oktatás volt az élete, de kiváló volt az oktatói utánpótlásban is – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes, hozzátéve, hogy a Semmelweis Egyetemnek sok ilyen oktatóra van szüksége.

RS32512_TZ_20150626_055-scrDr. Gerber Gábor, az intézet megbízott vezetője elmondta: dr. Tömböl Teréz 1953-ban vette át orvosi diplomáját, de már 1948-tól részt vett az Anatómiai Szövet-és Fejlődéstani Intézet keringési problémákkal foglalkozó kutatásaiban TDK-sként. Összesen 67 évig dolgozott az intézetben, aminek 1977-től 1994-ig igazgatói feladatait látta el, közben pedig hat-hat évig dékánhelyettesként, majd oktatási rektorhelyettesként vett részt az egyetem életében. „Egyszerű sorból komoly, kitartó, kemény munkával az egyetem vezetői közé került. Vallotta, hogy csak az adatik meg, amiért megdolgozik az ember” – emelte ki dr. Gerber Gábor. Oktatási módszeréről kifejtette: számára nagyon fontos volt az anatómia elméletének és gyakorlatának megértetése, ezért az összefüggéseket világosan, precízen és egyszerűen igyekezett átadni a hallgatóknak. Ez tette őt boldoggá, így egy pillanatra sem merült fel, hogy otthagyná az intézetet vagy a mikroszkópját, legfőképp pedig tanítványaihoz ragaszkodott.

RS32524_TZ_20150626_087-scrDr. Alpár Alán egyetemi docens 1993-ban demonstrátorként került dr. Tömböl Teréz mellé. Elmondása szerint egykori tanára boncolás közben magyarázta az anatómiát, így mindent rögtön meg is tudott mutatni. Lényegretörő előadásain minden kimondott szó a helyén volt, ezért aki az ő óráit látogatta, mindent megtalált a boncolások során – idézte fel. Hozzátette: a professzor maga volt az erő és az optimizmus, sikere pedig annak is köszönhető volt, hogy szerette tanítványait. Dr. Tömböl Teréz óriási szaktudása és oktatói készsége mögött színvonalas kutatómunka is állt, az intézet számos tagja az ő keze alatt vált jó szakemberré. Emellett művészi érzékéről is ismerték, az idegrendszert például rendkívül pontosan meg tudta rajzolni, ilyenkor találkozott benne a tudós és a művész – emlékezett vissza.

RS32534_TZ_20150626_176-scrAz esemény második részében annak az interjúnak egy részletét vetítették le, amit dr. Réthelyi Miklós rector emeritus készített a professzorral 2002-ben. Dr. Tömböl Teréz ebben elmondta egyebek mellett, hogy gyermekként szűkösen éltek, ezért négy testvérével korán megtanulták, milyen a kemény fizikai munka. De a szülői házból hozta azt is, hogyan lehet segíteni azzal, amivel az ember éppen tud. „Mély gyökerű, hazafias nevelést kaptam, ezért a mai napig imádom a történelmet, és számtalan könyvem van, amik segítségével megismerhetem annak részleteit” – fogalmazott.

RS32535_TZ_20150626_180-scrAz esemény zárásaként dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja elmondta: dr. Tömböl Teréz vallotta, hogy akkor jó egy egyetem, ha megfelelő az oktatók és a hallgatók aránya, így a hallgatókra elegendő számú oktató jut, akik tudományos munkát is végezhetnek.

Nemes-Mozer Mária

Fotó: Tuba Zoltán

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.