Mától személyes szakmai honlapot igényelhetnek az egyetemi honlaprendszer keretében a Semmelweis Egyetem kutatói, oktatói és más munkatársai. Az egyetemi arculathoz illeszkedő honlaprendszer a nemzetközi online tudományos kommunikációban már jól bejáratott „Scholar” projektnevet kapta.  

RS31792_KA-20150609-IMG_7770-scrA Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság a beérkezett igények nyomán vizsgálta meg a nemzetközi és hazai példákat, illetve vette számba a lehetőségeket, miként lehet az egységes arculatba illeszkedő, központilag biztosított keretrendszerben működő személyes szakmai honlaprendszert kialakítani. Olyan megoldást igyekezett keresni, mely bár központilag biztosított, mégis szabadságot ad a felhasználóknak a saját honlap tartalmának szerkesztésében, strukturálásában, könnyen használható és igény esetén több nyelven is elérhető.

A Semmelweis Scholar honlaprendszerben létrehozott személyes szakmai weboldalak alapvetően a munkatársak egyetemi tevékenységével, tudományos, szakmai eredményeivel összefüggő információk közlésére, valamint az együttműködések kialakításához a kapcsolatfelvétel könnyítésére szolgálnak.

A központi honlaprendszerhez hasonlóan a személyes honlapoknak is a WordPress keretrendszer nyújtja az alapját. A regisztráció során az azonosítás alapja az egyetemi e-mail cím, csak azzal igényelhető személyes alhonlap, egyéb esetben további autentikáció szükséges. Az űrlap kitöltése, majd a rendszeradminisztrátorok jóváhagyása után élesedik a honlap és kezdődhet meg a tartalomfeltöltő munka. A közbeiktatott jóváhagyó lépés a rendszer biztonságát szolgálja.

A honlaprendszerhez egy mintahonlap is tartozik, amelyben lépésről lépésre, képekkel is illusztrálva találhatóak meg a tartalomfeltöltés és strukturálás lehetőségei, azaz a honlapszerkesztéshez szükséges ismeretek.

Az új rendszer webcíme http://scholar.semmelweis.hu. A regisztrációhoz, vagyis a személyes szakmai honlap igényléséhez a http://scholar.semmelweis.hu/semmelweis-scholar/ linken elérhető online űrlapot kell kitölteni.

RS26492_KA-20120110-IMG_6067-scrA kialakított megoldásnak számos előnye van: amellett, hogy a kutatók, oktatók, egyetemi munkatársak egységes és a trendeknek megfelelő honlappal jelenhetnek meg a világhálón, megerősödhet az egyetemi kutatások kommunikációja, könnyebbé válhat a kapcsolatfelvétel a külföldi kutatópartnerekkel, és mindemellett a rendszer ingyenes a munkatársak számára.

A honlaprendszer a használatbavétel, illetve a visszajelzések során tud megfelelni a valós igényeknek, így a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság munkatársai minden, a honlaprendszer működésével kapcsolatos igényt, visszajelzést értékelnek és felhasználnak a tökéletesítésre. Kérjük észrevételeiket a honlap@semmelweis-univ.hu címen jelezzék.

Sági Zenina
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.