RS30510_KA-20150415-IMG_3277-szel-agoston-scrLendületesen és proaktívan kell részt vennie a Semmelweis Egyetemnek a felsőoktatás és az egészségügy kormányzati szintű alakításában, fejlesztésében – hangsúlyozza dr. Szél Ágoston rektor, aki erősítené az egyetem fővárosi egészségügyben játszott szerepét, valamint a klinikák szakmai specializációját. A Szenátus 2015. április 8-i ülésén ismét rektorjelöltnek választott dr. Szél Ágoston szerint a minőségből semmiképp nem szabad engedni, a távlati cél pedig az, hogy a világ 200 legjobb orvos- és élettudományi egyeteme között legyen a Semmelweis.

Kiemelten fontos, hogy a nem egyetemi hatáskörben megszülető döntések a lehető legjobban támogassák a Semmelweis Egyetem oktatási, kutatási és klinikai tevékenységét – fogalmaz „Lendület, egyensúly, fejlődés” című rektori pályázatában dr. Szél Ágoston. Mint honlapunknak adott interjújában emlékeztetett: a felsőoktatási stratégiába az egyetem számos elgondolása, szempontja beépült, ugyanezt szükséges elérni az egészségügyi stratégia kialakítása területén is.

RS30487_KA-20150415-IMG_3467-szel-agoston-scrDr. Szél Ágoston azt is fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Egyetem jelentősebb szerepet játsszon Budapest egészségügyének alakításában, fejlesztésében – hasonlóan ahhoz, ahogy a vidéki egyetemek az adott városok egyfajta egészségügyi szellemi központjai is. Tervei között szerepel a környező kórházakkal való kapcsolat erősítése, amihez mintát ad például az Országos Onkológiai Intézettel való együttműködés. A két intézménynek közös tanszéke van, és együtt készülnek az első hazai tüdőtranszplantációra. Lendületet ad a Semmelweis Egyetemnek az ebben az évben elkészülő Korányi projekt is, amelynek révén új diszciplínákkal (pl. sürgősség, traumatológia) bővül az egyetem betegellátási kínálata. Ezek a szakterületek a kiemelt kórházi státusz elengedhetetlen feltételei.

A gyógyító tevékenységgel kapcsolatban a szakmai specializáció erősítését és a profiltisztítást is kiemelte a rektor. Fontos, hogy a klinikák ne aprózzák el magukat, ne kis kórházként működjenek, hanem nevükben és felépítésükben is jelenjen meg kiemelt profiljuk – fogalmazott dr. Szél Ágoston, hozzátéve, hogy az önálló onkológiai klinika kialakítását mindenképpen el kell indítani a következő hároméves ciklusban. 

A rektor kitért arra is, hogy a kormányzat egészségügyi finanszírozási politikája már érezteti hatását, hiszen a nullszaldót megközelítő költségvetést kellett terveznie az egyetemnek, amelynek betartása komoly kihívást jelent. Nyilvánvaló, hogy strukturális átalakítások nélkül lehetetlen, de azokkal együtt is rendkívül nehéz az ambiciózus költségvetési terv megvalósítása – fogalmazott a rektor.

RS30501_KA-20150415-IMG_3365-szel-agoston-scrA rektori pályázat címében megjelenő egyensúly szó számos területre utal (oktató-hallgató, elmélet-klinikum, stb.), de ezek közül talán a legfontosabb a kancellári és a rektori feladatkörök közötti egyensúly kialakítása. A rektor elsődleges feladata az egyetem fő csapásirányának, stratégiájának meghatározása és a szakmai irányítás. A kancellária mindehhez a professzionális menedzsmentet, az adminisztratív és pénzügyi feltételeket biztosítja – emlékeztetett a rektor. Ugyanakkor a gyakorlatban nem lehet élesen kettéválasztani ezt a két területet, ezért fontos, hogy a kancellár jelen legyen, mikor az egyetem stratégiája készül, és ugyanígy, a szakmai vezetésnek is legyen lehetősége véleményt formálni a megvalósítás során.

Kiemelt cél a következő ciklusban a hallgatói létszámfejlesztés, ehhez azonban az infrastruktúrát is fejleszteni kell. A kubatúra és az oktatói létszám növelésére konkrét tervet mutatott be pályázatában dr. Szél Ágoston. A hat elemből álló komplex projekt része egyebek mellett a félbemaradt Lenhossék utcai kollégium befejezése, a Nagyvárad téri Elméleti Tömb felújítása és új funkcióval megtöltése. Az egykori Schöpf-Mérei Kórház átvétele a Gyógyszerésztudományi Kar számára jelent majd plusz helyet, míg az Egészségtudományi Kar a Vas utcai telephely belső udvarának lefedésével bővítendő. Az oktatás területén meg kell találni azokat a területeket, ahol a modern, elektronikus módszerek jól alkalmazhatóak, hiszen ezek is a kapacitásbővítés eszközei, ugyanakkor a klasszikus és új oktatási módszerek egyensúlyát fent kell tartani – mondta.

Dr. Szél Ágoston kiemelte a hallgatókkal való intenzív kapcsolattartás visszaállításának fontosságát, amihez a Hallgatói Önkormányzat együttműködésére is számít. Alapelvként pedig hangsúlyozta: a minőségből nem szabad engedni, a Semmelweis Egyetemen mindenki számára ennek a célnak kell a legfontosabbnak lennie.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.