„Az egészség nem magánügy, hanem a világ élő és élettelen környezetének függvénye, amiért felelősséggel tartozunk magunknak és embertársainknak egyaránt” – olvasható dr. Tompa Anna, a Népegészségtani Intézet igazgatóhelyettesének most megjelent könyvében. A Globalizáció és egészség című kötet bemutatóján dr. Szél Ágoston rektor nevében dr. Sótonyi Péter rector emeritus köszöntötte a vendégeket a Semmelweis Szalonban. Mint fogalmazott, a kötet nagy felkiáltójel a társadalom számára, aminek valamennyi tagját igyekszik megszólítani.

RS27997_KA-20150129-IMG_0452-tompa-anna-konyvbemutato-scrEgy könyv megjelenése mindig nagy esemény az egyetem életében, ezúttal pedig egy olyan professzor művéről van szó, aki elismert tudományos tevékenysége mellett az intézmény közéletébe is aktívan bekapcsolódik – mondta dr. Sótonyi Péter. Felidézte, hogy a szerző, akit hallgató kora óta ismer, 1970-ben vette át diplomáját, majd az I. Sz. Patológiai Intézetben helyezkedett el. Ezt követően az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet, később pedig a Kémiai Biztonsági Intézet igazgatójaként dolgozott, majd a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetét is vezette. A rector emeritus a most megjelent kötetet tudományos igényű társadalomnevelésnek nevezte. Napjaink társadalmát szólítja meg, mely egyre gyakrabban találkozik a természet törvényei és az emberi szándék között húzódó tragikus ellentmondással – vélekedett. Hozzátette: a fejezetek felölelik azokat a területeket is, melyekben a társadalom részvétele elengedhetetlen az előrelépéshez.

RS27989_KA-20150129-IMG_0490-tompa-anna-konyvbemutato-scrDr. Simon Tamás, a Népegészségtani Intézet professor emeritusa kiemelte: a kötet az önmagunkért, egészségünkért, családunkért és Földünkért vállalt felelősségről szól, és kiváló összefoglalása egy művelt, az ismeretátadás iránt elkötelezett értelmiségi féltő gondolatainak. Dr. Simon Tamás úgy fogalmazott, az ember cselekedetei a huszadik század közepe óta oly mértékben elszakadtak a mindennapi szükségletek kielégítésétől, hogy az már a jövőjét, életben maradását fenyegeti. Óriási dolog a terjedő civilizáció, a közlekedés fejlődése, a tudomány felfedezései, a születéskor várható élettartam emelkedése. Ugyanakkor a kötet a globalizáció említett előnyei mellett annak hátrányairól is átfogó képet ad: felhívja a figyelmet egyebek mellett a környezetszennyezés veszélyeire, a járványok elleni védelmi rendszerek fejlesztésére, de megemlíti a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémáját jelentő krónikus betegségeket is.

RS27984_KA-20150129-IMG_0506-tompa-anna-konyvbemutato-scrA bemutató második részében a kötet születésének körülményeiről, az emberiség lehetséges jövőjéről, valamint tudatos életmódról kérdezte az írót Kellermayer Dalma ötödéves orvostanhallgató. „Sokszor látom a környezetünkkel szembeni közönyt. Még a legiskolázottabb emberek is nap mint nap követnek el merényletet a Földdel szemben, mert lusták, nemtörődömök, vagy nincsenek tisztában a következményekkel” – világított rá dr. Tompa Anna. Hozzátette, hogy legújabb könyvében ezekkel a következményekkel szeretné megismertetni az olvasókat, akik emellett olyan túlélési technikákat és egészséget védő, fejlesztő magatartásformákat is megtanulhatnak, amelyek segítségével elkerülhetők a globalizált világ legfőbb megbetegítő tényezői.

RS27993_KA-20150129-IMG_0466-tompa-anna-konyvbemutato-scrHangsúlyozta: az ökológiai lábnyom hatalmas figyelmeztetés arra, hogy kihasználtuk a megengedett lehetőségeinket. A globális felmelegedés kockázatait szem előtt tartva sokkal szerényebben kellene a Föld javait használni, amihez azonban önkorlátozásra lenne szükség. Kiemelte azt is, hogy az egyén szintjén a prevenció a leghatékonyabb „gyógymód”, ennek pedig a mentális állapot az alapja, mivel minden a tudatunkban dől el.

A rendezvényen Czikora István László, a Pécsi Tudományegyetem magánének szakos hallgatója Händel és Puccini áriáit, Bozay Melinda zongoraművész pedig Chopin egy Nocturne-jét adta elő.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.