RS23318__ZZS6963-scrMegtartotta első konferenciáját a MedInProt Program. A MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program tagja az MTA Természettudományi Kutatóközpontja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Semmelweis Egyetem (SE).  

Dr. Perczel András kuratóriumi elnök a megnyitón a fehérjék működése és a kutató munka jellemzői között vont párhuzamot. Mint mondta, akárcsak a fehérjéket, a kutatókat is a strukturáltság mellett belső elszántság és lendület kell, hogy jellemezze, hiszen ezek hiányában aligha juthatnának munkájukkal előre. Hozzátette: szerkezet, jó szervezettség, lendület és dinamika mellett egy további dolgot biztosan elleshetünk még a fehérjéktől: bennük a közös cél érdekében az evolúció során szelektálódott részek kiválóan működnek együtt. „Hogy a fehérjékre jellemző tényeket, mint kutatói erényeket megszilárdítsuk, született meg a Kiválósági Együttműködési Program, a MedInProt gondolata. Kívánom, hogy ez a mag is hozzájáruljon ahhoz, hogy az együttműködésbe vetett hitünk erősödjön, hogy érdekes szakmai gondolatokat hallva az eltérő szakterületek összekapcsolódásában rejlő újszerű lehetőségekre ébredjünk rá, hogy megsejtsük a szinergiában rejlő csodát és hogy ennek, mi magunk is részeseivé válhassunk” – hangsúlyozta dr. Perczel András.

RS23302__ZZS6838-scrDr. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a megnyitón úgy fogalmazott: neki különösen azért öröm részt venni az eseményen, mert számára az egyik legfontosabb kérdés elnökként az akadémia és az egyetemek együttműködése. Kitért arra: éri kritika az egyetemek részéről az akadémiai kutatóhálózatot, mert az többek szerint szellemi erőforrást és pénzt von el az intézmények oktatási és kutatási tevékenységétől, de azt kérte, ne tekintsenek erre vetélytársként, hanem  inkább gondoljanak rá úgy, mint erőforrás, harcostárs és támasz. Kiemelte: közösek a célok egyebek mellett a kutatás területén, az utánpótlás nevelésében, a tudomány népszerűsítésében, illetve érthető megjelenítésében a társadalom felé. Ezek olyan közös feladatok, melyek az ország jövőjét hosszú távra meghatározhatják – vélekedett. Dr. Lovász László a MedInProtot mintaprojektnek nevezte és reményét fejezte ki, hogy hasonló együttműködések is létrejönnek.  „Hiszek abban, hogy az együttműködés az, ami a tudományt manapság a legjobban előreviszi” – tette hozzá.

 RS23297__ZZS6792-scrDr. Pálinkás József kormánybiztos, a Kiválósági Együttműködési Program elindítója felidézte folyamatot az ötlettől a megvalósulásig. A program létrehozásának indokaként emlékeztetett arra: Magyarországon gyakran előfordult – és ez még most is igaz -, hogy egymás mellett, egymásról tudva, de az együttműködés lehetőségeit nem teljesen kihasználva dolgoznak kutatócsoportok és mindegyik a saját kutatását próbálja előtérbe helyezni.

Véleménye szerint a kiválósági programban együtt dolgozni egyfelől versengés, másfelől együttműködés. Ezeknek egy olyan egyensúlyát kell megtalálni, amely a világban versenyképessé teszi a magyar kutatókat, kutatócsoportokat, egyetemeket – jelentette ki. Úgy látja,  vannak olyan területek, melyeken összefogással megvan a lehetőség rá, hogy olyan tudományos műhely jöjjön létre, amely külföldről is látható és az eredményeikre mindenkinek oda kell figyelni.RS23316__ZZS6946-scr

Dr. Pálinkás József reméli, hogy ebben a szellemben más tudományterületeken is elindul a MedInProthoz hasonló együttműködés, egyben felhívta a résztvevők figyelmét az eredményesség fontosságára is.

A megnyitón házigazdaként dr. Frei Zsolt, az ELTE  tudományos rektorhelyettese is beszélt, aki az intézmény helyzetéről, lehetőségeiről és terveiről szólt. Az előadók közt volt dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója, illetve dr. Bánhegyi Gábor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet igazgatója.

A MedInProt Program egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amelynek lényege a különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése, valamint a lehetséges együttműködő partnerek összeismertetése, illetve egyes kutatási területek bemutatása.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.