Többek között a gyulladásos és daganatos megbetegedésekben a jelátviteli fehérjék szerepét, valamint az öregedési folyamatokkal kapcsolatos szabályozó fehérjék azonosítását is tervezik kutatni azon együttműködés keretében, melyet négy intézmény – az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az MTA Természettudományi Kutatóközpont – hozott létre.

A MEDinPROT (Medicine in Proteins) nevű Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Programot azért indították el az együttműködő felsőoktatási és akadémiai intézetek, hogy a hazai fehérjekutatásokat támogassák. Az elmúlt évtizedben a fehérjealapú medicinák egyre nagyobb szerephez jutottak, hiszen olyan új hatásmechanizmussal bővítették a rendelkezésünkre álló terapeutikumokat, mely nagy szelektivitást biztosít, és így elvezet a személyre szabott gyógyításhoz. A program azért egyedülálló, mert nem egyszerű kutatástámogatásról van szó, hanem olyan hiánypótló kezdeményezésről, amely célja különböző fehérjetudományi szakterületek összekapcsolása, hálózatba szervezése és megerősítése. Az első ütemet 150 millió forinttal támogatja az MTA.

IMG_8456A MEDinPROT kutatócsoportjai most verbuválódnak azon kutatókból, akik a területen már kiváló eredményekkel rendelkeznek, a társegyetemek hasonló területen dolgozó kutatóival szinergizmusban tudják a modern spektroszkópia, a molekuláris biológia kínálta lehetőségeket alkalmazni a fehérjék struktúrájának, funkciójának megváltozásából adódó betegségek molekuláris hátterének megértéséhez, fehérjealapú hatóanyagok kifejlesztéséhez.

A program kuratóriumának elnöke dr. Perczel András, az ELTE professzora. A testületben a Semmelweis Egyetemet dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes és dr. Ligeti Erzsébet, az Élettani Intézet egyetemi tanára, az MTA tagja képviseli. (A kuratórium további tagjairól az alábbi cikkben olvashatók információk.)

A már elismert kutatók együttműködését erősíti, hogy a tervek szerint rendszeres időszakonként kutatópárokat (a program első évében összesen 20-30 kiemelkedő tudóst) vonnak be a programba. A MEDinPROT támogatni kívánja a fehérjetudomány szakterületére eső, a négy intézmény valamelyike által szervezett egyes nyári iskolák, tudományos rendezvények, előadások és műhelyek szervezését, valamint internetes felületek összekapcsolását is. Többek között Szentgyörgyi-előadássorozat indítását és angol nyelvű, fehérjetudománnyal foglalkozó MSc-program tantervének összeállítását is tervezik.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.