Eskütételüket követően dr. Szél Ágoston rektor és dr. Hermann Péter dékán avatta fogorvos doktorrá a Fogorvostudományi Kar végzett hallgatóit a Madách Színházban rendezett ünnepségen. A 147 végzős közül 18-an summa cum laude, 116-an cum laude, míg 13-an rite minősítéssel fejezték be tanulmányaikat. A 86 magyar, a 49 angol és a 19 német nyelvű képzésben részt vett volt hallgató nevében dr. Patonai Gabriella, dr. Giuliana Demarco, valamint dr. Deepa Rayamajhi mondott köszönetet.

RS20305_KA-20140705-IMG_0080-fok-doktoravato-scrA frissen avatott orvosokat felruháztuk mindazon jogokkal és kötelességekkel, melyek a törvény erejénél fogva a fogorvos doktorokat megilletik – számolt be dr. Szél Ágoston rektor a doktorráavatást követően. Egyúttal arra kérte a most frissen végzett fogorvosokat, hogy esküjükhöz híven szolgálják beteg embertársaik gyógyulását, valamint törekedjenek hivatásuk folyamatos művelésére és ismereteik állandó gyarapítására.

Önöknek ma csak le kell aratniuk a sikert, a jól megérdemelt jutalmat – mondta dr. Hermann Péter a felavatott fogorvosoknak. A dékán szerint a végzett hallgatók az ötéves képzésnek és a több ezer megtanult oldalnak köszönhetően mára magabiztos tudással rendelkeznek. Az eseményt meghatározó jelentőségűnek nevezte, a doktori cím megszerzése mellett azért, mert valószínűleg most találkoznak utoljára az együtt végzett hallgatók. Mindig büszkék voltunk a fogorvos társadalom családias közegére, melynek mostantól önök is részesei – osztotta meg a felavatott doktorokkal. A dékán egyúttal emlékeztetett: az eskü önmagában üres szólam, amit maguknak az orvosoknak kell nap mint nap megtölteniük tartalommal. Kitérve az oktatói hozzáállásra azt is elmondta: elengedhetetlen, hogy a hallgatókra és a most végzettekre nagyratörő, értelmes és igényes társként tekintsenek.

RS20301_KA-20140705-IMG_0049-fok-doktoravato-scrDr. Hermann Péter az idegen nyelvű képzésben résztvevő hallgatóknak szóló, angol nyelvű beszédében reményét fejezte ki, hogy a külföldről érkező, doktori címet szerzett hallgatók hazatérve öregbítik majd a Semmelweis Egyetem hírnevét. Felidézte a közelmúltbeli Jubileumi Nemzetközi Alumni Találkozót, melyen az idegen nyelvű oktatás elindításának harmincadik évfordulóját is ünnepelték. „Mostantól önök is részesei lehetnek ezeknek a találkozóknak, így ha legközelebb visszatérnek hozzánk, számoljanak be arról, hogy a Semmelweis Egyetemen szerzett, világszerte elismert tudásukat saját országukban miként tudták hasznosítani” – bíztatta a friss doktorokat, hozzátéve, hogy az egyetem kapuja mindig nyitva áll a végzettek előtt. Szakmaiság, felkészültség és tudás jellemzi az itt végzett szakembereket és egyebek mellett ez jelenti a Semmelweis Egyetem presztízsét is – fogalmazott. A dékán végezetül megköszönte az erőfeszítést, a szívvel végzett munkát és az elszántságot.

Dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika leköszönő igazgatója szintén arra kérte az angol nyelven végzett hallgatókat, hogy alumnusokként, illetve alumnákként a továbbiakban is vegyenek részt az egyetem életében.

Dr. Kóbor András, a Fogorvostudományi Kar Dékáni Hivatalának vezetője a német nyelven végzett hallgatókhoz szólva elmondta: a nehéz munka, az igazi vizsgák csak most következnek. „Ehhez a Semmelweis Egyetemen szerzett tudás jó alapot biztosít, ám a tanulást sosem szabad abbahagyni, azt folyamatosan bővíteni kell” – fogalmazott. 

RS20316_KA-20140705-IMG_9948-fok-doktoravato-scr

Az eseményen dr. Hermann Péter dékán négy végzett hallgatónak szakmai díjat adományozott. A kiemelkedő színvonalú pályamunka, előadás, illetve önálló eredményeket és megállapításokat tartalmazó dolgozatért járó Balogh Károly Emlékérem és Jutalomdíjban Fendrik Anna és Visnyai Krisztina részesült, míg a kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közösségi munka elismeréséül járó Máthé Gyula díjat Fenyő Attila és Kovács Noémi vehette át.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.