RS6218_20131010-IMG_7761-gyogyszerfejlesztesi-tovabbkepzes-diplomaatado-scrÜnnepélyes keretek között átadták az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Klinikai Gyógyszerfejlesztési Szakirányú Továbbképzésén az első végzősök oklevelét.
dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja az átadón emlékeztetett arra, hogy Magyarország nemzetközileg is kiemelkedő gyógyszerkutatási és fejlesztési hagyományokkal rendelkezik, a hazai gyógyszeripari kutatás pedig ma is elismert szerte a világon. Véleménye szerint kiemelt jelentősége van a továbbképzésnek, mert elősegíti, hogy a sok év alatt kialakított kedvező helyzetünk megmaradjon és tovább erősödjön.

RS6216_20131010-IMG_7764-gyogyszerfejlesztesi-tovabbkepzes-diplomaatado-scrMint mondta, az EU egyik fő célkitűzése, hogy a gyógyszerkutatás és fejlesztés terén nemzetközileg vezető szerepet töltsön be. Az IMI-PharmaTrain oktatási program keretében a különböző egyetemeken folyó oktatás anyagát harmonizálták, megszervezték a közös minőségellenőrzési rendszert.

Dr. Hunyady László felhívta a figyelmet arra, hogy a Semmelweis Egyetem jelentős szerepet vállalt e munkában, melyet külön megköszönt a továbbképzés vezetőjének, dr. Kerpel-Fronius Sándornak. Hozzátette: a szervezőmunka eredményeként létrejött egy 10 egyetemből álló nemzetközi, regionális egyetemi hálózat, a Cooperative European Medicine Development Course (CEMDC). Az első tanfolyam minőségi értékelése alapján a CEMDC a PharmaTrain Center of Excellence minősítésben részesült.

RS6198_20131010-IMG_7820-gyogyszerfejlesztesi-tovabbkepzes-diplomaatado-scrDr. Kerpel-Fronius Sándor az ünnepségen elmondta: a tanfolyam tananyagát és az oktatás módszereit a továbbképzés során kialakuló nemzetközi harmonizáció miatt folyamatosan módosították. Ennek eredményeként a hallgatókat a legújabb nemzetközi elvárások szerint tudták oktatni. Kiváló hazai egyetemi és ipari szakemberek mellett számos külföldi előadó is részt vett az oktatásban, biztosítva a képzés valóban nemzetközi jellegét a Semmelweis Egyetemen. Erre az alapra biztosan lehetett a CEMDC nemzetközi egyetemi hálózatát építeni – hangsúlyozta. Az ünnepség végén megköszönte az ÁOK korábbi dékánjának, dr. Karádi Istvánnak, valamint a hallgatóknak, hogy támogatták a kezdeményezést.
A CEMDC második tanfolyama 2013 áprilisában kezdődött a társegyetemek együttműködésével. Az egyes modulokra külön-külön is lehet jelentkezni. A tanfolyammal kapcsolatos információk a http://cemdc.eu honlapon találhatók.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.