Új képOktóber elején háromnapos workshop keretében vitatták meg tapasztalataikat az extracelluláris vezikula terület elismert szakértői. A Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében az International Society of Extracellular Vesicles (ISEV) rendezvényén az extracelluláris vezikulák izolálására és karakterizálására vonatkozóan hangzottak el előadások és került sor kerekasztal megbeszélések keretében szakmai vitákra.

Az extracelluláris vezikulák kutatása robbanásszerűen fejlődő új tudományterület, felhasználásuk új perspektívákat nyithat mind a diagnosztikában, mind pedig számos betegség megelőzésében, kezelésében.

A budapesti ISEV konferencián a szakterület legfontosabb kutatóműhelyei és munkacsoportjai számos országból képviseltették magukat, a Semmelweis Egyetem több munkacsoportja is részt vett a Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetből és az Élettani Intézetből. A szakértői workshopot élőben közvetítették az interneten, így a világ minden tájáról követhették az érdeklődők. A Workshop on Isolation and Characterization of Extracellular Vesicles a második szakértői tanácskozás a témában, az elsőt 2012-ben New Yorkban rendezték, és következő házigazdája 2014-ben Melbourne, Ausztrália lesz.

A fenti tanácskozáshoz csatlakozva október 6-7-én ugyancsak a Nagyvárad téren rendezték meg a European Network on Microvesicles and Exosomes in Health and Disease konferenciáját is, melynek keretében az extracelluláris vezikulák szerepéről hangzottak el előadások.

Mozer Mária

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.