20130613-IMG_0866-huzella-tivadar-emlekeloadas-web„Huzella Tivadar 1886 június 10-én született, a háború előtt, és az azt követő években volt az intézet vezetője. Ezt a napot rendszeresen rendszeresen megünnepeljük családias körben, vagy kisebb előadásokkal. Az idei alkalom azonban különleges, hiszen levetítjük Huzella Tivadar 40-es években készült, elpusztultnak vélt filmjét is.” – kezdte dr. Magyar Attila az idei emlékünnepségen tartott előadását a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetben.

A mikroszkópon keresztüli filmkészítésnek több mint száz éves hagyománya van az orvosi-biológiai kutatásokban. A legelső, biztosan dokumentált film 1907-ben készült Svájcban egy tengeri sün petesejtjének megtermékenyítéséről. A mikroszkópos filmezés a magyar kutatókra is nagy hatást gyakorolt, a 20-as évek végén Huzella Tivadar is elkezdte filmezni saját sejtkutató munkáját. A filmkészítés egész munkásságát végigkísérte, utolsó, biztosan dokumentált filmje az 1940-ben készült.

20130613-IMG_0849-huzella-tivadar-emlekeloadas-webA saját telkén felállított Alsógödi Biológiai Állomáson kapott helyet a „mikrofilmezéses labor” is egy, az ablak alatt található asztalon – idézi dr. Magyar Attila az akkori viszonyokat. Mindehhez idilli környezet tartozott, ami nagyon jó szellemi munkára adott alkalmat. Ezeken a helyeken készültek a filmek. Huzella félt az ostromtól, minden filmet, minden jegyzőkönyvet kivitt 1944-ben gödi birtokára, de azokat a katonák az első adandó alkalommal elégették, mindenki úgy vélte, az összes film megsemmisült. A Humánmorfológiai Intézet adjunktusa többször találkozott Huzella Tivadar lányával is, aki elmondta: édesapja az elveszett értékek közül mindig ezeket sajnálta legjobban.

Utolsó művét azonban átadta egy német oktatási intézménynek, amely megvásárolta tőle a daganatos növekedéssel, áttétképzéssel foglalkozó filmet. Ugyan az intézmény épülete szintén megsérült a háború során, az anyagot elmentették, és művet dr. Magyar Attila végül a német archívumban találta meg.

Az emlékünnepségen az előadás után az érdeklődők ezt a mintegy negyed órás filmet nézhették meg.

SzZs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.