Dr. Nyárasdy Ida professzor asszony 1971-ben vette át diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. Ezt követően egyetemünk Konzerváló Fogászati Klinikájára került. 1973-ban fog- és szájbetegségekből, 2004-ben pedig konzerváló fogászat és fogpótlástanból szerzett szakképesítést.

Végigjárva az oktatói karrierút állomásait, 2007-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, , majd ugyanebben az évben megbízást kapott a Konzerváló Fogászati Klinika vezetésére. 1991-ben az orvostudomány kandidátusa tudományos fokozatot szerzett, 2006-ban habilitált.

Nyárasdy professzor asszony négy évtizede vesz részt a fogorvostanhallgatók képzésében. 1996 óta az általa megszervezett és bevezetett önálló Preventív fogászat tantárgy tárgyi előadója. A posztgraduális képzésnek két évtizede oszlopos tagja tanfolyamok és továbbképző előadások tartásával, mind a preventív fogászat, mind a konzerváló fogászat területén. Aktívan vesz részt a szakorvosjelöltek képzésében, vizsgáztatásában és szakvizsgáztatásában. A Doktori Iskola megindulása óta témavezető.
Tudományos tevékenységét jól jellemzik sikeres tudományos pályázatai, melyekben témavezető volt. 1998-ban elnyerte a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat.

Eredményes nemzetközi tudományos kapcsolatokat ápol, melyekből közös publikációk is születtek. Nevéhez több tankönyv, könyvfejezet, számtalan magyar és angol nyelvű közlemény, előadás fűződik. Kutatási munkájának jelentőségét bizonyítja, hogy az általa kidolgozott vitálmikroszkópos módszerrel a különféle anyagoknak már az iniciális toxicitása is megbízhatóan tanulmányozható és megállapítható.

Aktív tudományos közéleti tevékenységet fejtett és fejt ki a Fogorvostudományi Kar Doktori Albizottságában, a Tudományos Bizottságban, tagja az egyetemi Szenátusi Bizottságnak, a Felülbírálati Bizottságnak. Tagja a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Parodontológiai Társaságnak, a Magyar és az Európai Endodonciai Társaságnak, és egyedüli magyar tagja az Academy of Operative Dentistry European Section-nak. Elnökségi tagként munkálkodik a magyar Fogorvosok Egyesületében, szerkesztőbizottsági tag a Fogorvosi Szemlénél.