Kétnapos konferencia kezdődött szeptember 17-én III. Magyar Evészavar Kongresszus címmel. A fő szervezők dr. Túry Ferenc a Magatartástudományi Intézet Igazgatója és dr. Pászthy Bea az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika docense.

Mivel a téma a média számára is érdekes az ismert emberek, sztárok evési zavarai miatt, ezért sajtótájékoztatót is tartottak 16-án.

IMG_1525 másolata

Dr. Pászthy Bea és dr. Túry Ferenc

Itt elhangzott, hogy körülbelül öt évente diagnosztizálnak egy újabb evészavart. A három legismertebb evészavar az elhízás (mely hazánk lakosságának a 13-14 %-t érinti), az anorexia nervosa (kóros soványság) és a bulimia nervosa (falási rohamok, melyeket bűntudat és önhánytatás kísér). Magyarországon jelenlegi becslések szerint 30-50 ezer anorexiás és bulimiás él .

Néhány kevéssé ismert testképzavar is létezik, melyekről a közvélemény még nem tájékozott. Ilyen például a főképp testépítő férfiakra jellemző izomdiszmorfia, mely leginkább fordított anorexiának nevezhető (aki ebben a testképzavarban szenved soványnak, vékonynak látja magát, ezért anabolikus szteroidokat szed és a minél nagyobb izomtömeg eléréséért naponta több órát edz), vagy a testzsírfóbia.
Az egyik legújabb ilyen jellegű zavar az orthorexia nervosa (egészségesétel-függőség). A kórképet, a szintén ebben szenvedő amerikai orvos, Steven Bratman írt le. „A kórkép, amelyet egészségesétel-függőségnek is neveznek, az egészségre való törekvés paradoxonjának is tekinthető. A betegek csak egészséges, vagy annak tartott ételeket fogyasztanak, sok időt töltve a táplálék beszerzésével és elkészítésével.

IMG_1555 másolata

A konferenciára számos terület képviselője jelentkezett, mely mutatja hogy milyen összetett probléma a testképzavar.
A nyitó plenáris előadást Eric van Furth, holland professzor tartotta.
A konferencia részletes programját megtekinthetik itt.