November 8-9-én hetedik alkalommal rendezték meg a SCENE (Separation and Closeness Experiences in the Neonatal Environment) elnevezésű nemzetközi kutatói konferenciát, melynek fő célja, hogy javítsák a szülők és csecsemők újszülöttellátás során szerzett tapasztalatait, illetve az ellátás kimenetelét. Idén a Melletted a Helyem Egyesület, valamint a Pető András Kar (PAK) Pedagógiai Intézetének szervezésében Budapest adott otthont a családbarát és fejlődést támogató koraszülött-ellátással kapcsolatos szakmai eseménynek.  

A PAK részéről dr. Túri Ibolya tudományos dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Bemutatta egyebek mellett a konduktorképzést, valamint annak gyakorlóterületéül szolgáló Konduktív Pedagógiai Központot, mely rehabilitációs és habilitációs alaptevékenységeit több mint ötven éve a magyar és külföldi központi idegrendszeri sérüléssel élő, részben koraszülöttként világra jött gyermekek és családok szolgálatában végzi. A Semmelweis Egyetem Pető András Kar küldetése, hogy a konduktív pedagógia eszközeivel javítsa azoknak az életminőségét, akik elsősorban központi idegrendszeri sérülés miatt nehézséggel és kihívással szembesülnek – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy az egyetemen kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában a korai diagnosztika és terápia, a betegségek megelőzése, az egészség megtartása, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. 

A Pető András Karon folyó rehabilitációs és habilitációs fejlesztőmunkáról Pásztorné dr. Tass Ildikó, a Rehabilitációs és Egészségügyi Ellátási Osztály vezetője szólt. Előadásában rámutatott mindazokra a területekre, amelyekre a konduktív fejlesztési-rendszer megoldást kínál, illetve megismertette a résztvevőket a konduktív nevelés történetével, legfontosabb alapelveivel, eszközeivel és filozófiájával is.

A konferencia szervezői a megnyitón hangsúlyozták: az elmúlt években világossá vált, hogy a modern műszerek, a koraszülöttek számára a kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentes kezelések, illetve ezzel szoros összefüggésben a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálják a koraszülöttek ellátására tett törekvések sikerét. Kapcsolódva a köszöntőkhöz, dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának neonatológus főorvosa, a társszervező egyesült elnöke kiemelte, hogy az utóbbi években a koraszülött ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott, a szakembereknek új készségeket kell megtanulniuk, és olyan új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amelyek gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak.

A rendezvényen a világ 24 országából több mint száz szakember és érintett szülő vett részt: az első napon az előadásokon az édesapák szerepéről esett szó a koraszülött ellátás során, majd családbarát koraszülött ellátás alappilléreit érintő kutatások jelenlegi eredményeit mutatták be. Az esemény második napján a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeit, illetve a szülő-koraszülött szeparációjának rövid- és hosszútávú következményeit, epidemiológiai vonatkozásait járták körbe a vendégek a plenáris üléseken, valamint a poszter-szekcióban.

A konferencián az érdeklődők megtekinthették a PAK-on folyó fejlesztőmunkát a korai fejlesztő csoportoktól kezdve egészen a felnőtt ellátottakig, majd a zárónapon kiválasztották a rendezvényen résztvevők szavazatain alapuló legnépszerűbb posztert is, melyért járó díjat ez alkalommal Marsha Campbell Yeo és Sylvester E, Weaver szerzőpáros vehette át dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andreától, a Pető András Kar dékánjától.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.