A Kiskunhalasi Konduktív Óvoda, Általános Iskola és Kollégium 1982 óta, vagyis immár 40 éve látja el a mozgássérüléssel élő gyermekek konduktív pedagógiai nevelését. Az anyaintézményből – akkori nevén Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézetéből – kirendelt konduktorok és hallgatók által itt valósult meg elsőként a komplex konduktív ellátás.

Az intézmény legfőbb célja alapítása óta a konduktív pedagógia elveinek, hagyományainak őrzése, továbbvitele: Az orthofunkciós (helyesen működő) személyiség kialakítása, a társadalmi integráció képességének elérése, a gyermekek óvodába, iskolába bocsátása. A gyermekek elbocsátása után integrációjuk alakulásának figyelemmel kísérése, szükség esetén segítségnyújtás. 

Az intézmény új épülete

Az intézmény jelenlegi épülete 2012-ben került átadásra, mely már magában foglalja a szakszolgálati ellátóközpontot is. A mai kor igényeinek megfelelő, korszerű infrastruktúrával várja a fejlesztésre szoruló gyermekeket, akik számára óvodát, alsó tagozatos csoportokban napközis, és bentlakásos ellátási formát biztosítanak. 

 

Hári Mária így emlékezik vissza a kiskunhalasi intézmény létrejöttére: 
„1982-ben együttműködési megállapodást írtunk alá a Bács-Kiskun Megyei Tanács V.B. egészségügyi osztályával, és létrejött a Mozgássérültek Kiskunhalasi Nevelőintézete. Ennek hosszú előzménye volt, hogy egy szülő, Pályi Sándorné, aki egyben országgyűlési képviselő is volt. Kiskunhalason mozgássérültek számára, egy intézet működésére alkalmas épület létrehozásáért nagy szervezőmunkát végzett. Az építkezés terveit a mi Villányi úti faházunk mintájára készítették el, és – amikor a ház elkészült – felajánlották, hogy intézetünk működjön benne. Ez volt első sikeres kiterjeszkedésünk. (A kiskunhalasi intézetben kizárólagosan a szakmai tevékenységbe kapcsolódtunk be, szakemberek átadásával és rendszeres szaktanácsadással.)”
(Hári Mária: A konduktív pedagógia története. Budapest, 1997, 164. old.)

Az intézmény vezető konduktora: Halla Zoltánné, Judit

Alapításának 40. évfordulója alkalmából rendhagyó tanévnyitó ünnepséget szervezett az intézmény vezetője, konduktora: Halla Zoltánné, Judit. 

A 40. tanév megnyitása alkalmából ünnepi beszédek és visszaemlékezések közt különleges volt, hogy az anyaintézmény senior nyugdíjasa, Őrfalvy Aladérné Kati -aki annak idején a szakmai munkát segítette és ellenőrizte  a kiskunhalasi intézményben- megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

 

Az SE Pető András Pedagógiai Intézete archívumából ezennel közzéteszünk néhány általa írt szaktanácsadási jegyzőkönyvet, melyek hűen tükrözik az adott korszakot, az intézményben folyó szakmai munkát: Szaktanácsadási vélemények

Az ünnepség részeként fotókiállításon mutatták be az elmúlt 4 évtized jeles eseményeit. A kiállított képek itt tekinthetők meg: Tablóképek
Emellett új Kneipp (mezítlábas) ösvény átadására is sor került, az intézménybe járó gyermekek nagy örömére. Az ünnepségen nagy számban voltak jelen konduktorok, akik valamikor aktív részesei voltak az intézmény életének.

Az évfordulóra Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea a Semmelweis Egyetem Pető András Kar dékánja és Feketéné dr. Szabó Éva a Konduktív Központ igazgatója oklevelet adományozott a jubiláló közösségnek, melyet Mátyásiné Kiss Ágnes, intézményünk igazgatója adott át
(az oklevél ide kattintva tekinthető meg).

Média megjelenések a 40 éves ünnepről: 

Bányai Gábor országgyűlési képviselő összefoglalója (2022. augusztus 30, 18:25-kor megosztva) 

Bács-Kiskun Megyei Hírportál cikke

 

Mátyásiné Kiss Ágnes átadja a Pető András Kar által adományozott oklevelet

Galéria

6kép
Őrfalvy Aladérné Kati,  a Pető András Kar senior nyugdíjasa
Az újonnan átadott Kneipp (mezítlábas) ösvény