A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) közreműködésével Szingapúrban felavatták a legújabb, Semmelweis Ignácot ábrázoló emlékszobrot, amely Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrász alkotása. Az eseményen a két egyetem elöljárói mellett Magyarország szingapúri nagykövete, Pach Judit is részt vett. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: a műalkotás nemcsak az intézmény névadója előtt tiszteleg, hanem a két egyetem partnerkapcsolatát is tovább erősíti majd, új lendületet adva az együttműködésnek.

Dr. Merkely Béla szerint egy ilyen szobor felállításának mindenekelőtt az a célja, hogy megőrizze, illetve továbbadja Semmelweis Ignác örökségét az utókornak. Emlékeztetett arra, hogy „az anyák megmentője” orvostörténelmet írt azzal, hogy elsőként ismerte fel a fertőzések megelőzésének fontosságát és módját a szülészeten, majd általában az orvosi kezelések terén. Felfedezése idővel átformálta az orvostudományt, az általa előidézett szemléletváltozás pedig milliók életét mentette meg.

Semmelweis megérdemli, hogy szellemi nagyságát méltóképpen ünnepeljük, emlékét ápoljuk, üzenetét pedig az egész világon hirdessük. Ezért több mint húsz hasonló szobor állít emléket Semmelweis Ignácnak a világ négy kontinensén. Végtelenül hálásak vagyunk a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) vezetőinek, hogy partnereink ebben a küldetésben”

– mutatott rá a rektor.

Dr. Merkely Béla hozzátette: a szoboravatás a két egyetem közötti szakmai együttműködés kiváló példája. „Az oktatói és tudományos munka összehangolása, a tudáscsere, az oktatók és hallgatók együttműködése már megkezdődött, és hamarosan közös kutatások is indulnak. Ezek mind azt szolgálják, hogy egyetemeink még hatékonyabban működhessenek, és minél sikeresebben helyt álljanak a világ egyetemei között zajló versenyben” – mondta.

Pach Judit, Magyarország szingapúri nagykövete emlékeztetett arra, hogy másfél évvel ezelőtt kezdeményezték ezt a projektet magyar tudósokkal, elsősorban Gulyás Balázs professzorral, a Nanyang Technológiai Egyetem (NTU) Lee Kong Chian School of Medicine Cognitive Neuroimaging Centre (CoNiC) igazgatójával, valamint Király László professzorral, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Gyermekszívsebészetének osztályvezetőjével közösen.

„Tan Eng Chye, a NUS elnöke első pillanattól kezdve támogatta a kezdeményezést, ahogyan a Rosivall László professzor vezette budapesti emlékbizottság is, akik fontos szerepet játszottak a megvalósításban” – hangsúlyozta a nagykövet. „Hiszem, hogy ebből a partnerségből még sok együttműködés születhet, és azt is, hogy Semmelweis Ignác szobra, az első Szingapúrban felállított magyar szobor hozzájárul a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez, és szimbolikus hídként szolgálhat a két ország között” – zárta beszédét Pach Judit.

Chong Yap-Seng professzor, a NUS Yong Loo Lin School of Medicine dékánja köszöntőjében kifejtette: nem elég egyszerűen csak tudást termelni, ezt a tudást meg kell osztani, hogy mások is építhessenek rá, megkérdőjelezhessék és továbbfejleszthessék azt. Ezért a NUS Medicine folyamatosan arra törekszik, hogy szoros partnerségeket alakítson ki a világ akadémiai és tudományos intézményeivel. Szerencsések vagyunk, hogy tovább építhetjük az együttműködést a Semmelweis Egyetemmel, egy olyan intézménnyel, amely összhangban van iskolánk azon víziójával, hogy mindenki számára elérhetővé tegye az egészséget” – fogalmazott a dékán az avatás kapcsán, amelyről a NUS is beszámolt.

A Semmelweis Emlékbizottság eddig összesen 24 Semmelweis-szobrot állított itthon és a nagyvilágban. A 10 neves – köztük 4 Kossuth-díjas – szobrászművész alkotása, valamint a tartóoszlopon angolul, magyarul és a helyi nyelven megjelenő leírás a legendás orvos örökségét és tudományos igazságát hirdeti a következő generációk számára. A szingapúri átadót megelőzően Londonban, idén januárban avattak egy bronz mellszobrot Semmelweis Ignác tiszteletére.

„Örömteli érzés volt Szingapúrban a Semmelweis Egyetemet képviselni, nagy tisztelettel és várakozással fogadta egyetemünk delegációját Thomas M. Coffman, a Duke-NUS Medical School dékánja, a kar vezetői és kiemelt kutatói, valamint a Semmelweis Ignác bronz szobrának otthont adó National University of Singapore elnöke, Tan Eng Chye professzor, John Eu-Li Wong alelnök, Chong Yap Seng a NUS Yong Loo Lin School of Medicine dékánja és kari vezetői, kutatói” – emelte ki honlapunknak dr. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja. Mint elmondta, a NUS egyetemi vezetőivel, illetve mindkét orvosi kar delegációjával nagyon tartalmas és hasznos egyeztetések zajlottak mind a kurrikulum felépítése, mind oktatásmódszertani kérdéseket illetően, a fő témakör a közös kutatási területek elmélyítésének lehetősége volt. Hozzátette: az átalakulóban lévő hazai felsőoktatási felvételiztetési rendszerhez is hasznos tapasztalatokat szereztek azáltal, hogy betekinthettek a tartózkodásunk idején zajló szóbeli felvételi eljárásba. „A NUS valós munkaerőigényt kielégítő, nagyon gyakorlatorientált képzést biztosít a hallgatói számára, ahol minimális lemorzsolódás mellett sikeresen valósítják meg a hallgatói előrehaladást. Ezt nagyban segíti a nagyszerű infrastrukturális háttér, amelyen mind az oktatás elméleti, mind a gyakorlati része magas színvonalon zajlik. Egy kampusz-túra részesei lehettünk, ahol megnézhettük a skill laborokat, és a kiemelt core facilitásokat, amelyek modern eszközparkot biztosítanak a képzési és kutatási tevékenységhez. Lelkes egyetemi kollégákkal találkozhattunk az egyes helyszíneken, akik motiváltan és szeretettel beszéltek az egyetemi munkájukról. A NUS méltó partnere tud lenni a Semmelweis Egyetemnek és nagyban tudja támogatni nemzetközi beágyazottságunkat és reputációnk növekedését” – hívta fel a figyelmet a kancellár.

Semmelweis Ignác neve , mindenhol ismert, ez magyarként büszkeséggel töltött el minket a világ ezen távoli pontján. A szobor szép művészeti alkotás, méltó a megformázott Semmelweis Ignác személyéhez és munkásságához, amely megmutatta, hogy a legkisebbnek tűnő dolgok fontosságának a felismerése egyben a legnagyobb felfedezésekhez vezethet, amellyel világraszóló és generációkon átívelő hatást lehet elérni

– fogalmazott dr. Pavlik Lívia. Hozzátette: a szobor elhelyezésének előkészítésében fontos szerepet vállalt a Szingapúrban dolgozó dr. Gulyás Balázs és dr. Király László, akik az ünnepségen is jelen voltak. Ők hívták meg az egyetem delegációját egy látogatásra a Nanyang Technological University-re. Emellett a Semmelweis Egyetem képviselői a startupok szingapúri világához is közelebb kerülhettek, egy magyar alapítókkal működő, adattudományokat használó cég segítségével, amelynek révén megismerhették a big data és a smart data ipari, egészségipari és szolgáltatás-szektorbeli kapcsolódási pontjait. „Intenzív háromnapos szakmai programot tudhatunk magunk mögött annak reményében, hogy mindkét oldalról nyitottság és elköteleződés érezhető a jövőbeni közös kutatási és oktatási tapasztalatok megosztása és sikerek elérése terén” – foglalta össze a kancellár.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes honlapunknak kiemelte: számos hasznos, jövőbe mutató megbeszélést tartottak és több kutatási, oktatási együttműködés is körvonalazódott.

Részt vehettem a NUS Általános Orvostudományi Karának szóbeli felvételijén, amely rendkívül értékes tapasztalatokat nyújtott, hiszen 2024-től a Semmelweis Egyetemen is bevezetésre kerül a szóbeli felvételi vizsga. Elsődlegesen nem a felvételizők szakmai tudását, biológiai, kémiai vagy fizikai ismereteit mérték fel, hanem az emberi hozzáállásukat, döntéshozó és stressztűrő képeségüket, azt, hogyan tudnak csapatban együttműködni. Ehhez egy olyan, hét fordulóból álló feladatsort alkalmaztak, amelyek esetében nincs jó vagy rossz megoldás, hiszen ezek a tesztek inkább különböző emberi képességeikről adnak számot

– magyarázta a rektorhelyettes. Dr. Szabó Attila hozzátette: nemcsak a felvételi vizsgákon való részvétel szolgált hasznos tapasztalatként de az is, hogy lehetőséget kapott a vizsga tematikájának, programjának, logisztikájának megismerésére is.

A Semmelweis Egyetem delegációját a Duke-NUS vezetése bemutatkozó látogatás keretein belül fogadta, melynek részeként ismertették az egyetem működését, kurrikulumát, aktuális kutatási területeiket és az egyetem égisze alá tartozó Szingapúri Szívkutató Intézetet (National Heart Research Institute Singapore, NHRIS). Az NUS-sel és az amerikai Duke egyetemmel közösen, 2005-ben alapított intézmény az egyik legkiválóbb orvosi egyetem, ahol a négy éves képzés során évente 72 hallgatót vesznek fel, ezzel is törekedve a minél színvonalasabb képzésre. A Semmelweis Egyetemet közös kollaboráció köti az intézményhez, az egyetem Doctor Honoris Causa díjazottja, dr. Derek J. Hausenloy segítségével pedig a kutatási együttműködésk tovább bővülhetnek.

A Duke-NUS prezentációi után  dr. Ferdinandy Péter tudományos rektorhelyettes mutatta be a Semmelweis Egyetemet, majd dr. Merkely Béla rektor vezetésével megkezdődtek az egyeztetések a két intézmény között a lehetséges jövőbeli együttműködésekről. A hivatalos program után Thomas M. Coffman dékán ebédre invitálta a delegációt, ahol kötetlenebb formában folytatódtak az egyeztetések, melynek köszönhetően még a magyar delegáció tartózkodása során további szakmai találkozókra került sor. A hivatalos program az NUS fő orvosi karán folytatódott, ahol a kampusz-túra során ellátogattak az Anatómiai Múzeumba, az Egészségügyi Szimulációs Központba, a Klinikai Képalkotó Kutatóközpontba, valamint a Kardiológiai Központban.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tavaly novemberben írt alá egy számos területre kiterjedő szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetemmel, miután a NUS delegáltjai részt vettek az egyetem legrangosabb nemzetközi tudományos rendezvényén, a Semmelweis Szimpóziumon. A szándéknyilatkozat széleskörű együttműködést céloz, és a remények szerint hozzájárul a két intézmény nemzetközi ismertségének illetve tudományos eredményeinek előmozdításához. A NUS egyebek mellett professor fellowship programot szeretne indítani az egyetemmel közösen, amelynek háttérfinanszírozását biztosítanák; a két intézmény emellett hallgató- és oktatócserét is tervez a jövőben. A kooperáció keretében a csereegyezmény aláírása mellett már azokat a tudományterületeket is meghatározták, ahol a két egyetem kutatói együtt fognak működni.

Galéria

5kép

A National University of Singapore (NUS) kutatóegyetemet 1905-ben alapították, és az ázsiai-csendes-óceáni régió egyik vezető felsőoktatási intézményeként tartják számon. Kulcsszerepet játszik a modern technológia, tudomány, oktatás és kutatás fejlesztésében, és a legkülönbözőbb tudományágakban (orvostudomány, fogászat, művészetek, társadalomtudomány, jog, számítástechnika, zene) kínál képzési programokat alap- és posztgraduális szinten. Az egyetemnek jelenleg csaknem 36 ezer hallgatója, és több mint 2500 oktatója van.

Kiss Viktória, Szabó Ádám
Fotó: Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.